Mukotrpno stečeno znanje dijeli besplatno da bi pomogao našim ljudima

0
262

Tridesetrogodišnji Milenko Letić iz Teslića, koji trenutno živi i radi u Austriji, ukratko nam je ispričao svoj životni put. Put koji potvrđuje da je moguće, kako on kaže, od kopača kanala lopatom doći do System inženjera, koji je bio dio tima za razvoj arhitekture softvera koji se koristi prilikom svakodnevnog leta Qantas kompanije.

Ljubav prema računarima, ili kako ih on u svom blogu zove “mašinama“ se rodila devedesetih godina kada je njegov stric, inače profesor matematike i informatike, nabavio jedan zbog potreba na poslu.

Samostalno stekao znanje

Milenko kaže da je 90% znanja stekao samostalno probavajući neke nove stvari.

“Kako nastane problem gledao sam kako da ga riješim. Prije nije bio internet kod nas toliko zastupljen, tako da se nije moglo doći do informacija, osim preko nekih časopisa koji su se tada mogli nabaviti i uglavnom je to bila intucija“, kaže on.

Po završetku srednje škole upisuje fakultet od kojeg je odustao, a iz tog perioda izdvaja trenutak kada je od rođaka iz Njemačke dobio sistem SuSE Linux i tada se razvila opsesija prema poslu koji i sada radi.

Od konobara do programera

Tada je pokušao i da se zaposli u nekom od servisa, pa čak i da radi besplatno, ali nije uspio. Nakratko odustaje od svog cilja, te počinje da radi kao konobar, kopao je i kanale i radio kao pomoćni pekar, ali ljubav prema kompjuterima uvijek je bila prisutna. Nakon toga uspio je da se zaposli u jednoj sarajevskoj firmi, gdje je brzo napredovao.

“Kada sam se zaposlio u Sarajevu onda sam vidio koliko ne znam. Vidio sam kako tadašnji Linux administratori rade i šta rade. Ja sam se zaprepastio, ali s druge strane bio sam sretan jer sam vidio da ima još mnogo toga da se nauči“, ispričao nam je Milenko, te dodao da je u toj firmi brzo napredovao od tehničara operatera do pomoćnika Linux sistem administratora, i nakon toga je sve istorija.

Povratak u Banjaluku

Naoružan znanjem i ispunjen ljubavlju odlučuje, nakon tri godine, da potraži posao u Banjaluci, kako bi bio bliže kući. U Banjaluci je za nekoliko godina promijeno sedam do osam firmi i rijetko gdje se zadržao duže od godinu dana, jer ponavljanje jednog te istog posla nije mu bio cilj, a želja za znanjem je bila sve veća.

Odlazak u inostranstvo

Iako je mislio da nikada neće napustiti svoj grad i okruženje, jer ovdje je imao krug prijatelja, ženu i posao sa platom iznad prosjeka, revolt u njemu, zbog cjelokupnog stanja u državi i nemogućnosti za napredak bili su jači i odlučio je da potraži posao u inostranstvu i da se tamo preseli.

Otišao je prije tri godine u Austriju i tamo trenutno radi na poziciji security i DevOps inženjera.

Zadovoljan je, jer radi ono što voli i u čemu je najbolji, ali mu je cilj da i dalje uči, te svoje znanje prenosi drugima.

Besplatni kursevi

Upravo zbog želje da podijeli svoje iskustvo i znanje, pokrenuo je sajt i Youtube kanal na kojem objavljuje kurseve programiranja, koje svi zainteresovani mogu potpuno besplatno da slušaju.

“Nema potrebe ni za kakvom prijavom. Sajt koji sam osmislio i uradio služi da preusmjeri ljude na moj Youtube kanal. Sve što radim objavljujem tamo. Nema nikakvih skrivenih troškova, sve što ja tražim od ljudi je da mi daju taj subscribe i lajk. Ne želim da koristim nikakve trikove i prevare da privučem više ljudi, iako to sve znam. Cilj mi je da približim programiranje, Linux sistem administraciju iz ličnog iskustva kroz besplatne online kurseve, na našem jeziku i da skrenem ljudima pažnju da se ovakve i slične stvari mogu naučiti i bez fakulteta, pa čak i besplatno. Takođe, cilj mi je da privučem publiku koja to zaslužuje, da stvorim community koji bi u jednom momentu pomagao i garantovao da neko ko prođe određene kurseve može da se zaposli kao Junior na određenoj poziciji“, pojašnjava Milenko.

Milenko dodaje i da je sajt i kanal pokrenuo da bi pomogao svim mladim i zainteresovanim ljudima koji nisu u mogućnosti da plate kurseve, koji su skupi, da što lakše i bolje savladaju programiranje, jer zna koliko je to teško i kako je njegov put izgledao.

Sve radi sam

Milenko ističe da mu novac nije primarni cilj, a najveći problem mu je zapravo vrijeme.

„Opet napominjem da nema nikakvih troškova i nema potrebe za ostavljenjem privatnih podataka, jer ja u skladu sa svojim mogućnostima i budžetom to radim i meni je zadovoljstvo da to radim. Zapravo, meni je vrijeme najveći problem, jer sve radim sam. I snimam i editujem, i to sve može da bude zahtjevno. Ipak, ako radim neku oblast kao što je Linux ili DevOps, ja to uradim u roku od sat vremena, ali ako radim nešto drugo, npr. Python, opet moram da vodim računa šta sam rekao“, kaže Milenko.

Youtube kanal

Na njegovom Youtube kanalu postavljeni su već videi u kojima su objašnjene osnove Linux i HTML programiranja, kao i uvod u programski jezik C i Python, a Milenko dodaje da svima kojima je potrebno dodatno pojašnjenju mogu direktno da mu se obrate u komentarima ili putem mail-a [email protected]

Za kraj je poručio da neće odustati od svog cilja dok god ima i jedan čovjek koji je zainteresovan i koji gleda videe.

Izvor: https://banjaluka.com