Pismo namjere Hotel Hajdučke vode

0
339

Poštovani,

Nastavak dijeljenja turističkih vaučera građanima Republike Srpske i uvođenje dobro osmišljenih novih aktivnosti na jačanju domaćeg turizma i ugostiteljstva trebalo bi da budu prioriteti u prevazilaženju trenutne veoma složene situacije u navedenom sektoru, koja traje još od izbijanja COVID-19 pandemije. Ovakav stav želimo detaljnije da obrazložimo.

Posljedice dugotrajne vanredne situacije, prouzrokovane još aktulenom zdravstvenom rizom, itekako su evidentne u turističko-ugostiteljskom sektoru Republike Srpske. Međutim, iz svake krize rađa se prilika za novi napredak. Šansu za napredak vidimo u produženju dodjele turističkih vaučera građanima Republike Srpske i zajedničkoj dobro osmišjenoj i organizovanoj promociji domaćih potencijala u cilju jačanja i kompleksnijeg razvoja turizma i ugostiteljstva Republike Srpske.

Iako su se prošle godine mogle čuti i kritike na račun projekta dijeljenja turističkih vaučera, za domaći turizam je taj vid podrške u prevazilaženju krize prouzrokovane pandemijom korona virusa bio od priličnog značaja. Samo do kraja prošle godine izdato je više od 25.000 turističkih vaučera, a indirektni efekat te akcije i svojevrsnu potvrdu njene uspješnosti moguće je vidjeti i na društvenim mrežama.

Naime, građani Republike Srpske su, kao nikada do sada, na svojim profilima masovno počeli da predstavljaju domaće turističke destinacije i ističu novootkrivene ljepote takvih mjesta. Nema sumnje da je na buđenje svijesti o prednostima domaćeg turizma i okretanje domaćoj turističkoj ponudi, pored pandemije, uticala i podjela turističkih vaučera. Čak površnim uvidom u društvene mreže zapazićemo da su mnogi građani Republike Srpske upravo tokom pandemije otkrili čari domaće turističke ponude. Zašto onda prekidati dodjelu vaučera koji podstiču razvoj domaćeg turizma baš kada je još jedna ljetna sezona upravo počela i kada ti vaučeri i dalje mogu imati uticaja na izbor destinacije za ljetni odmor?

S druge strane, okretanje građana Republike Srpske domaćoj turističkoj ponudi i njihove pozitivne impresije pokazuju da vrijedi ulagati u organizovaniju i ozbiljniju promociju našeg turizma kojeg u odnosu na okruženje odlikuju brojne komparativne prednosti. I dok traje pandemija naš turizam ima odgovarajuću bogatu ponudu koja se temelji na ljepotama i izdašnosti naših planina, rijeka, šuma, vazdušnih banja, ljekovitih voda, sela itd. Naša turistička ponuda je veoma atraktivna u današnje vrijeme jer, između ostalog, sadrži i programe aktivnog odmora, od raftinga do biciklizma i alpinizma. Ponuda nam je bogata i raznovrsna za ljubitelje gastronomije i dobrih vina. Mnogo toga vrijednog imamo da ponudimo i gostima zainteresovanim za naše kulturno-istorijske prilike ili religijski razvoj.

Ono što, međutim, turizmu Republike Srpske trenutno nedostaje je dobro osmišljena promocija te bogate domaće ponude, za čije uspješno sprovođenje je neophodna i pomoć države. Čvrsto smo uvjereni da bi dobro osmišljena etapna kampanja promocije domaće turističke ponude privukla mnoge strane goste baš kao što je sticajem okolnosti privukla i mnoge naše građane. Zadovoljstvo pronađenom alternativom za more i druge strane destinacije oni su iskazali na društvenim mrežema i tako i sami doprinijeli promociji domaćeg turizma. Sad je prilika da to podignemo na viši nivo i obznanimo svijetu kakvu turističku ponudu ima Republika Srpska. Realizacija ovakve ideje danas je lakša nego ikad s obzirom na ogromne mogućnosti koje u tom pogledu pružaju internet i digitalni marketinški alati.

S poštovanjem,
Goran Periz,
direktor
HAJDUČKE VODE / FAGUS Grup