Troje mrtvih, a vozač iz Teslića još bez optužnice i na slobodi

0
3060

Prošlo je više od pola godine od teške saobraćajne nesreće u Buletiću kod Teslića u kojoj je nastradalo troje članova porodice Livnjak, a dobojsko tužilaštvo još nije okončalo istragu, niti podiglo optužnicu protiv vozača Gorana Bjelca (21).

Umjesto da ovaj predmet bude prioritet u radu pomenutog tužilaštva zbog težine krivičnog djela i katastrofalnih posljedica, očigledno je da se postupajućem tužiocu ne žuri.

Kako tužioci u Republici Srpskoj odavno mogu da rade kako hoće i šta žele bez bilo kakve odgovornosti, za pretpostaviti je da će istraga u konkretnom slučaju trajati i dalje.

Da se može drugačije, govori slučaj teške nesreće u kojem je istragu vodilo banjalučko Okružno javno tužilaštvo.

Prioriteti

Naime, zbog teške nesreće koja se 10. oktobra prošle godine dogodila u Prnjavoru i u kojoj je poginula 13-ogodišnja djevojčica Vanja R, banjalučko tužilaštvo je za nepuna tri mjeseca okončalo istragu i podiglo optužnicu protiv Nisveta Mujkića, koji je u međuvremenu osuđen na šest i po godina zatvora.

Dakle, kada se hoće, onda se može, ali dobojsko tužilaštvo očigledno ima druge prioritete, pa se postavlja pitanje koji su to prioriteti, jer krivičnog djela s težim posljedicama na području koje pokriva ova pravosudna institucija nije bilo.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Doboj pravdaju se da još čekaju nalaz saobraćajnog vještačenja u konkretnom slučaju nakon kojeg će postupajući tužilac donijeti konačnu odluku u ovom predmetu.

Javnost s pravom postavlja pitanje o kakvom se to vještačenju radi kada za njegovu konačnu izradu treba više od pola godine, te da li se iza svega kriju ipak drugi razlozi.

– U vezi saobraćajne nezgode koja se dogodila 15. avgusta 2020. u mjestu Buletić, opština Teslić, a u kojoj su smrtno stradala dva lica, a dva teže povrijeđena, ovo Tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv G.B. (2000), zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo “ugrožavanje javnog saobraćaja”. Predmet je u fazi istrage i naređeno je saobraćajno-tehničko vještačenje dinamike i uzroka nastanka saobraćajne nezgode, a nakon dostavljanja nalaza saobraćajnog vještačenja donijeće se odgovarajuća tužilačka odluka u ovom predmetu – izjavila je za Srpskainfo portparol Okružnog javnog tužilaštva Doboj, Slobodanka Lukić.

Noć strave

Podsjetimo, u teškoj saobraćajnoj nesreći 15. avgusta prošle godine oko 23.35, na magistralnom putu u mjestu Buletić kod Teslića, poginuli su Svetlana Livnjak (37) i njena kćerka Dragana Livnjak (19).

Teške povrede opasne po život u ovoj nesreći zadobili su Zoran Livnjak (45) i njegova tada četvorogodišnja kćerka S.L.

Zoran je, nažalost, preminuo 11 dana nakon nesreće na Klinici za anesteziju i intenzivno liječenje u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, dok je četvorogodišnja djevojčica preživjela, a liječenje je nastavila u Srbiji.

Prema nezvaničnim informacijama, nesreću je skrivio upravo Bjelac, koji se svojim „audijem“ zakucao u „fijat“ u kojem se nalazila porodica Livnjak.

– “Audi” je, prema prvim informacijama, izlazio iz krivine i delom direktno udario u “fiat”, u kojem je bila porodica Livnjak – rekao je ranije izvor iz istrage.

Vozio bez dozvole

Otežavajuća okolnost na strani vozača „audija“ bila je što je upravljao automobilom bez vozačke dozvole. Naime, dozvola je Bjelcu oduzeta dva mjeseca prije teške nesreće, jer je na putu gdje je ograničenje brzine bilo 50 kilometara na čas vozio duplo brže, tačnije preko 100 kilometara na čas.

– Vozačka dozvola mu je oduzeta ali ga to nije spriječilo da izazove tešku nesreću kod Teslića – izjavio je ranije izvor iz istrage.

Vozač “audija” Bjelac je prošao bez povreda u tragičnoj nesreći, kao i djevojka koja je bila s njim u automobilu.

Pored svega navedenog, dobojsko tužilaštvo nije zatražilo određivanje jednomjesečnog pritvora i odmah ga je pustilo na slobodu!

Brat brine o sestrici

Nakon tragedije koja je porodicu Livnjak zavila u crno ostali su Dragan (15), koji nije bio u autu u trenutku nesreće, i njegova četvorogodišnja sestra Sofija, pred kojom je duži period liječenja kako bi se uspješno oporavila od teških posljedica. O njima se trenutno brinu rođaci. Nakon tragedije ljudi su kontaktirali porodicu kako bi im pomogli.

Tihomir Livnjak, rođak i prvi komšija nastradale porodice, još ranije je za Srpskainfo izjavio da je poziv da se olakšaju teški dani koji su pred ovom djecom otvoren svima koji imaju želju da pomognu, koliko ko može.

– Račun smo otvorili na ime Goran Livnjak, koji je stric te djece i brat stradalog Zorana, a koji inače s porodicom živi u Modriči. On je ovih dana s Draganom. Dječak ima samo 15 godina, u svojoj je kući, tu će i ostati. Staraćemo se za njega, a pomoć da nastave život će im sigurno trebati i dobro doći – izjavio je ranije Tihomir, dodavši da se na taj način odgovara i na brojne pozive dobrih ljudi, koje je porodica već primila iz zemlje i okruženja.

Srpskainfo.com (Foto: Srpskainfo.com)