Iz MUP-a RS upozoravaju: Oprezno tokom online kupovine za Dan zaljubljenih

0
691

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske skreće pažnju građanima da budu oprezni prilikom kupovine putem interneta, imajući u vidu da se 14. februar na međunarodnom nivou obilježava kao Dan zaljubljenih, te da je upravo u ovom periodu povećana kupovina.

“Dan zaljubljenih – Valentinovo, prilika je da se osobama koje volimo, znakom pažnje iskaže ljubav, a ovakvi posebni događaji nas čine ranjivijim nego inače”, stoji u saopštenju MUP-a.

Prema njihovim riječima, izvršioci krivičnih djela koriste ovakve prilike da intenziviraju svoje aktivnosti, a građanima posebnu pažnju skreću na:
– Lažne internet stranice za kupovinu;
– Lažne igre na sreću;
– Romantične prevare;
– Lažne dobitničke kartice;
– Lažne internet stranice sa reklamama za „Dan zaljubljenih“
– „Phishing“ linkove i email poruke koje promovišu „Dan zaljubljenih“

“Izostanak opreza može prouzrokovati da se vaš Dan zaljubljenih pretvori u “Upravo prevaren“ i prouzrokovati značajne finansijske gubitke, gubitke ličnih podataka, povjerljivih informacija, dokumenata i slično”, ističu iz MUP-a RS.

Više informacija građani mogu dobiti na internet stranici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova, posredstvom koje građani mogu da prijave takve sumnjive aktivnosti, prenosi Mondo.ba.