Šta je predviđeno izmjenom zakona: Poziv policiji zbog male štete u udesu koštaće 100 KM

0
1531

Izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Srpske propisano je kretanje u kružnom toku, pravila kojih će se morati pridržavati vozači električnih tortineta, ali i tarifa koju vozači trebaju platiti ako zovu policiju zbog male štete u sudaru.

Vlada Republike Srpske utvrdila je na posljednjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Srpske. Ovaj Zakon donesen je u julu 2011. godine, ali vremenom su uočeni nedostaci na koje je sada stavljen fokus.

S obzirom da se gradi sve više kružnih raskrsnica, a vozači i dalje ne znaju tačna pravila kretanja u toku, ubuduće će ova oblast biti zakonski precizirana. 

– Propisano je da se u raskrsnici sa kružnim tokom i u raskrsnici puteva razvrstanih u različite kategorije, saobraćaj obavezno reguliše vertikalnom i horizontalnom saobraćajnom signalizacijom, a u posebnim slučajevima i svjetlosnom saobraćajnom signalizacijom. Dalje je propisano da je potrebno saobraćaj u raskrsnici s kružnim tokom regulisati tako da vozač koji se kreće u toku ima prvenstvo prolaza i da je vozač koji se uključuje u kružni tok sa više saobraćajnih traka obavezan koristiti krajnju desnu traku za isključenje na prvom izlazu, osim ako je saobraćajnom signalizacijom drugačije regulisano – precizirali su za Srpskainfo iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Električni trotineti

Zakonom je, kažu, bilo neophodno urediti i saobraćaj električnih trotineta, skutera i drugih sličnih uređaja koji se sve više koriste na javnim površinama.

U laka lična električna vozila ubrajaju se električni trotinet, električni skejtbord, haverbord, segvej i slična vozila na točkovima koja se djelimično ili potpuno koriste kao motorno vozilo za prevoz jedne osobe na javnoj, odnosno privatnoj površini i koja se, između ostalog, kreću maksimalnom brzinom do 25 kilometara na čas. Propisano je kuda se smiju kretati, kojom brzinom, te koju opremu i dozvole moraju imati.

Ova vozila, maksimalne brzine do šest kilometara na čas, i dalje će se moći kretati trotoarom pored pješaka. Ipak, električna vozila koja idu do 25 kilometara na čas moraće se preseliti isključivo u biciklističku traku ili na ulicu, te poštovati saobraćajna pravila koja važe za bicikliste.

Sirena

Laka lična električna vozila obavezno će morati da imaju ograničivač brzine, koji osigurava da se ne prelazi maksimalna brzina od 25 kilometara na čas, ili šest kilometara ako se vozi trotoarom. Takođe, brži trotineti obavezno će morati imati prednje i zadnje svjetlo za osvjetljavanje puta i sirenu.

Oni koji misle da upravljaju lakim ličnim električnim vozilom male brzine obavezno će za kretanje morati imati identifikacionu potvrdu, dok će trotinete koji “jure” po 25 kilometara na čas moći voziti samo građani stariji od 14 godina, s obaveznom zaštitnom kacigom, te potvrdom o poznavanju propisa.

Milija Radović iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS ističe da nije bilo lako definisati ovu oblast, koju još niko ni u regionu nije regulisao.

– Ovi vozači će morati da posjeduju identifikacioni potvrdu, nešto kao saobraćajnu dozvolu s podacima o vozilu, te polisu osiguranja, kako bi se osigurala eventualna šteta trećim licima – pojašnjava on.

Uviđaji

Još jedna novina predviđena nacrtom Zakona, koja je izazvala veliko interesovanje javnosti, jesu troškovi izlaska policije na lice mjesta radi vršenja uviđaja saobraćajne nezgode sa manjom materijalnom štetom.

U situaciji kada učesnici udesa ne pristaju da popune i potpišu obrazac evropskog izvještaja o nezgodi, vozač koji zahtijeva izlazak policije na teren za uviđaj će morati da plati 100 maraka. Ako znamo da policiju najčešće zove vozač koji nije skrivio udes, za mnoge je diskutabilno zašto se onda na njega svaljuje ovaj trošak.

Definisano je i da je saobraćajna nezgoda s manjom materijalnom štetom ona čija je vrijednost do 500 KM.

Obrazac evropskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi vozači dobiju prilikom registracije, a koristi se za udese s manjom materijalnom štetom.

Iz ministarstva naglašavaju da se kod nas još uvijek u ovakvim situacijama poziva policija radi obavljanja uviđaja, “što prouzrokuje bespotrebne zastoje i gužve u saobraćaju, materijalne troškove policiji i angažovanje kapaciteta policijskih službenika, koji bi te kapacitete mogli preusmjeriti na druge aktivnosti”.

– Dio vozača postigne dogovor u slučaju udesa, ali je činjenica i da građani često zovu policiju u ovakvim situacijama, jer nisu sigurni za iznos štete. Manjom štetom se smatra kada nisu oštećeni vitalni dijelovi vozila i ono može nastaviti kretanje. Ipak, s novim vozilima problem je što ljudi nikad ne znaju da li je nešto od elektronike oštećeno. Mišljenja sam da bi povećanje iznosa manje materijalne štete na 1.000 maraka, kao što je to u Srbiji, povećalo i upotrebu evropskog izvještaja o nezgodi među vozačima – zaključuje Milija Radović.

Nasilnička vožnja

Izmjenama Zakona definisano je i šta je nasilnička vožnja, odnosno ponašanje vozača motornog vozila koji ne pokazuje obzir prema bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju. To su, na primjer, situacije kada se vozač u naselju kreće brzinom većom od dozvoljene za više od 50 kilometara na čas, a van naselja brzinom koja je veća od dozvoljene za više od 80 kilometara na čas. Takođe, ako vozači motocikla, lakog motocikla i mopeda voze na jednom točku, kao i vozači koji prođu kroz crveno svjetlo na raskrsnici.

– Zatim, kada se vozilom kreće u nedozvoljenom smjeru na auto-putu, brzom putu, putu rezervisanom za saobraćaj motornih vozila, ulicama u naselju s najmanje dvije saobraćajne trake za saobraćaj vozila u istom smjeru, kao i u raskrsnici s kružnim tokom – pojasnili su iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

(IZVOR: Srpskainfo)