Prekinuti pregovori o aranžmanu s MMF-om

0
599

Vlasti BiH su prekinule kontakte s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda o novom aranžmanu, koji je najavljivan protekle godine.

Po svemu sudeći, vlasti BiH su ponovo obmanule MMF, jer su prihvatile novac MMF-a za hitno saniranje posljedica korone sredinom godine, a zauzvrat su obećale da će taj aranžman biti priprema za dugotrajniji aranžman, koji je trebalo da uslijedi nekoliko mjeseci kasnije. Nakon što su vlasti dobile i potrošile novac MMF-a za hitne situacije, zatražena je odgoda pregovora o novom aranžmanu nakon izbora, a sada vlasti pokazuju nezainteresovanost da se pregovori o novom aranžmanu zaključe.

Kako je “Nezavisnim” potvrdio Endrju Džuel, rezidentni predstavnik MMF-a u Sarajevu, od kada je 17. decembra održan posljednji sastanak na kojem se razgovaralo o novom aranžmanu, nije stigao nijedan zahtjev bh. vlasti za nastavak pregovora.

“Našu pažnju sada preusmjeravamo na završetak konsultacija u skladu s članom IV. Naše osoblje priprema izvještaj, koji ćemo predstaviti Izvršnom odboru MMF-a krajem februara”, rekao nam je Džuel.

Kako je pojasnio, MMF ima obavezu da prema članu IV napiše redovni godišnji izvještaj o stanju ekonomije u BiH, a to je obaveza kroz koju prolaze sve zemlje članice. MMF je prvo sačekao da bh. vlasti ispune svoje obaveze i zaključe aranžman, nakon čega je planirano pisanje izvještaja. S obzirom na to da od aranžmana nema ništa, MMF će sada napisati izvještaj bez njega, a o novom aranžmanu bi se ponovo počelo razgovarati, najvjerovatnije, na proljeće.

Pregovori o novom aranžmanu zapeli su na obavezi uspostavljanja registra računa svih fizičkih lica u Centralnoj banci BiH, rješavanju obaveza Energetske zajednice zbog kojih je BiH u kršenju svojih evropskih obaveza, novom osavremenjenom zakonu o elektronskom potpisu i još nekoliko uslova.

Džuel nam je pojasnio da je registar važan jer pomaže u suzbijanju pranja novca, a sličan registar već funkcioniše kad su u pitanju pravna lica.

Republika Srpska, podsjećanja radi, nije pristala na ove uslove, jer smatra da bi to predstavljalo prenos nadležnosti na nivo BiH.

MMF je sredinom godine odobrio 330 miliona evra pomoći u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) za borbu protiv krize izazvane kovidom, ali nakon toga bh. vlasti više od mjesec dana nisu povlačile novac, koji je stajao na računu Centralne banke BiH.

U Ministarstvu finansija i trezora Savjeta ministara BiH kažu “Nezavisnim” da nemaju informacije o tome da li bi i kada mogao biti zaključen novi aranžman.

“Zoran Tegeltija kao predsjedavajući Fiskalnog savjeta i kao guverner BiH u MMF-u ima direktne kontakte, a nakon toga obavještava ostale članove Fiskalnog savjeta, dostavlja se pismo namjere ili neki drugi dokumenti i počinju pregovori”, pojasnili su nam oni.

Ni u Ministarstvu finansija RS nisu imali informacije o tome da li i kada se može očekivati novi aranžman, te su nam naglasili da će obavijestiti javnost čim bude bilo novih informacija.

Vlasti BiH trebalo je da zaključe produženi aranžman na najmanje tri godine, a uz ovaj aranžman trebalo je da budu povezane neke od reformi potrebnih za evropski put BiH. Takođe, kako smo ranije pisali, i ostali programi međunarodne zajednice su vezani za aranžman s MMF-om. Tako su, na primjer, iz Delegacije EU potvrdili da će polovina njihove pomoći od 250 miliona evra za suzbijanje posljedica kovida biti uslovljena drugim međunarodnim programima, poput aranžmana s MMF-om.

Izvor: Nezavisne novine