Hajdučke vode – Pismo Vladi RS

0
1866

Poštovani,
aktuelne mjere preduzete na sprečavanju širenja epidemije korona virusa teško su pogodile ugostiteljstvo i turizam u Republici Srpskoj. Mogućnosti za održivo poslovanje suspendovane su na neodređeno vrijeme i cijeli sektor trpi pod teretom ove krize. Ugostiteljski i turistički radnici su svjesni složenosti zdravstvene situacije i neophodnosti preduzimanja određenih mjera na suzbijanju zaraze i zaštiti zdravstvenog sistema od kolapsa, ali kolaps prijeti i ugostiteljsko-turističkoj branši.

U toj branši oko 14.000 zaposlenih, ne računajući dobavljače kojih je bar tri puta više, zarađuje za život svojih porodica. Ako im se oduzme mogućnost rada i zarade, većina će ih zapasti u egzistencijalnu krizu i dospjeti na teret državi. Vanredne okolnosti prouzrokovane pandemijom iscrpljuju ugostiteljsko-turistički sektor još od marta i drastično mu umanjuju prihode. Čak i da nema mjera koje ograničavaju rad i kapacitete restorana, kafića, hotela i drugih ugostiteljskih i turističkih objekata, ugostiteljsko-turistički sektor bi trpio gubitke zbog prinudne promjene dosadašnjeg načina života. Mnogi ljudi su jednostavno odlučili da izbjegavaju kafiće, restorane i odlaske u odmarališta dok traje pandemija. Uprkos svemu, više puta tokom ove zdravstvene krize neki su upirali prstom upravo na ugostitelje i turističke radnike svrstavajući ih među najodgovornije za širenje zaraze korona virusom. Istina je, međutim, da zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu samo pokušavaju da prežive i sačuvaju svoje porodice od stresa i neizvjesnosti koji dolaze s gubitkom posla.

Oni su i te kako svjesni postojećeg rizika i nastoje da mu se što manje izlažu, ali postoji i odgovornost prema porodici i obaveze prema državi. Postavlja se, dakle, ključno pitanje: ko će da pomogne ugostiteljima, turističkim radnicima i njihovim porodicama dok traje pandemija?

Slom ugostiteljsko-turističkog sektora u Republici Srpskoj doveo bi do velike socijalne krize, napetosti i neizvjesnosti, a to niko ne smije da ignoriše ili potcijeni. Upravo da bi se takav scenario izbjegao, rukovodstvo i zaposleni Turističkog kompleksa Hajdučke vode upućuju javni apel Vladi Srpske da još jednom razmotri položaj ugostitelja i turističkih djelatnika i posveti im više pažnje i razumijevanja. Objektivnim sagledavanjem situacije u navedenom sektoru moralo bi se doći do zaključka da su sadašnje mjere izuzetno teško podnošljive, a da bi preduzimanje bilo kakvih dodatnih, rigoroznijih mjera po ugostiteljstvo i turizam Srpske bilo pogubno.

Uvjereni smo da Vlada Republike Srpske ima stručne i kreativne ljude za ovakve situacije, koji će pronaći način, bezbjedan po zdravlje stanovništva, da se domaćem ugostiteljstvu i turizmu pruži prilika da i u vanrednim okolnostima, prouzrokovanim pandemijom korona virusa, održi poslovanje i sačuva dostojanstvo zaposlenih.

S poštovanjem,
Hajdučke Vode d.o.o.
Goran Periz, direktor.