KOŠARAC U RADNOJ POSJETI BIJELOM BUČJU, “NATURA VITI” I “BANJI VRUĆICI”

0
908

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najavio je da će u skladu sa ustavnim nadležnostima ovog ministarstva Zdravstveno-turistički centar “Banja Vrućica”, koji je prepoznatljiv lider u banjskom turizmu, imati tretman da na odgovarajući način odgovori svim poslovnim izazovima.

Košarac je istakao da je već ostvario kontakte sa relevantnim međunarodnim faktorima, u kojima je Banja Vrućica prepozanata kao kredibilna kompanija.

“U narednim danima zagovaraćemo sastanak sa ambasadorom Mađarske, s obzirom da je ova zemlja lider u spa-turizmu ili banjskom turizmu u Evropi, i u tom kontekstu ćemo razvijati tu vrstu komunikacije između Teslića kao opštine i jedne od opština ili gradova u Mađarskoj”, najavio je Košarac tokom radne posjete rukovodstvu “Banje Vrućice”.

On je rekao novinarima da su svi svjesni da je turizam kao privredna grana ugrožena kovidom 19, te da je opredjeljenje predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije da se činjenično sagledaju sve negativne posljedice kako bi se odgovarajuće intervenisalo u skladu sa ustavnim nadležnostima i posredstvom nadležnih entitetskih organa i institucija.

Košarac je naveo da je tokom razgovora sa međunarodnim finansijskim organizacijama turizam tretiran kao najugroženija privredna grana u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, napominjući da Tegeltija i Savjet ministara vode energičnu borbu da se obezbijedi dio sredstava za sanaciju tih posljedica.

On je istakao da je obradovan što “Banja Vrućica” razvija svoje kapacitete na olimpijskoj planini Jahorini, koja je proizvod višegodišnjeg ulaganja Vlade Republike Srpske u tu turističku destinaciju.

“Do nas dolaze različite vrste inicijativa za strategiju razvoja turizma u BiH”, napomenuo je Košrac.

On je dodao da je to moguće samo uz poštovanje ustavnih nadležnosti entitetskih ministarstava.

“Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa će sa predstavnicima Evropske komisije u BiH, Delegacijom EU u BiH, zagovarati da se pokuša naći finansijska pomoć u vidu grantova za turističke organizacije, preduzeća koje se tima bave u Republici Srpskoj i Federaciji BiH”, izjavio je Košarac, ističući da je o tome razgovarano i sa USAID-om.

Košarac je prethodno posjetio Poljoprivredno gazdinstvo Trivunović i kompaniju za preradu mesa “Natura vita”.

On je istakao da se mora dati podrška primarnim proizvođačima u Srpskoj i Federaciji BiH, nakon što se prethodno dobro sagleda ukupno stanje.

Košarac je ocijenio hrabrim potez vlasnika kompanije “Natura vita” da bude na tržištu zemalja Cefte.

On je dodao da Ministarstvo traži nova tržišta i izrazio uvjerenje da će biti pozitivan odgovor na Upitnik Evropske komisije.

“Naravno u ovom poslu nema privilegovanih. Meni je žao što sam naslijedio to da su samo firme iz Federacije privilegovane, ne želim da te firme budu privilegovane, želim da imaju jednak tretman i firme iz Republike Srpske i firme iz Federacije BiH i to smo uspjeli da uradimo kada je riječ o izvozu mesa u Tursku”, naveo je Košarac.

Direktor Zdravstveno-turističkog centra “Banja Vrućica” Dragan Bogdanić rekao je da je sektor turizma, kao i “Banja Vrućica”, najviše pogođen pandemijom virusa korona i zahvalio Vladi Srpske i predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović za turističke vaučere, za koje je istakao da su značajno pomogli u radu turističkim radnicima.

Bogdanić je naveo da će sa Košarcem razgovarati o mogućnostima da se pomogne sektor turizma, dodajući da ga je upoznao i o kupovini hotela “Bistrica” na Jahorini.

On je istakao da će upošljavanje radnika tokom zimske sezone omogućiti da se prebrodi novonastala kriza i očuvaju radna mjesta.

Izvor: SRNA