U Tesliću potpisan Izborni etički kodeks

0
741

Povodom zvaničnog početka izborne kampanje za lokalne izbore 2020. godine, predstavnici politčkih subjekta koji će učestvovati na predstojećim izborima u opštini Teslić,  potpisali su Izborni etički kodeks. Potpisivanjem ovog dokumenta politički subjekti, odnosno političke partije, koalicije i nezavisni kandidati obavezali su se na poštovanje principa zakonitosti, odgovornosti, transparentosti, te uzdržavanja od govora mržnje.

Foto: OSCE-a BiH

Ceremoniji potpisivanja prisutvovao je i zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH,  Dimtri Lordanidi. On je  rekao   da je riječ o važnom dokumentu koji reguliše ponašanje političkih subjekata tokom izborne kampanje. „Lokalni izbori moraju biti najprije prilika za razgovor o bitnim stvarima sve i jedne lokalne zajednice. Očekujemo konkretan predmetan razgovor“  istakao je on.

Cilj kodeksa  je promovisanje etičkih principa i pravila ponasanja medju članstvom i simpatizerima, a kako bi se istih pridržavali tokom kampanje i izbornog procesa.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Teslić, Vladimir Vuković, naglasio je da je poštovanje potpisanog kodeksa u interesu  kako izborne komisije, tako i  političkih subjekata kako bi se izborni proces sproveo bez tenzija i incidenata.

Kodeks, kao planski dogovorni akt izrađen je u saradnji Misije OSCE-a u BiH sa lokanim zvaničnicima i organizacijama civilnog društva iz 22 lokalne zajednice u BiH, uključujući i opštinu Teslić.

Foto: OSCE-a BiH