ZLOUPOTREBA I U TESLIĆU: Dva kandidata SDS bez njihovog znanja prijavljena da će glasati iz Srbije

0
1299

Dva kandidata za odbornike Srpske demokratske stranke prijavljena su na fiktivne adrese u Srbiji za glasanje iz inostranstva poštom, iako ne žive u Srbiji, već u Tesliću.

Tvrde ovo u teslićkom SDS, te dodaju da s obzirom ne to da se radi ne samo o dva kandidata SDS, već o nekoliko stotina Teslićana “jasno da je riječ o organizovanom pokušaju režimskih stranaka da zloupotrijebe glasačko pravo i volju Teslićana na predstojećim lokalnim izborima”.

Predsjednik OO SDS, Teslić Milan Кasapović, izjavio je da je nakon objavljivanja spiska glasača koji glasaju iz inostranstva za područje opštine Teslić jasno da je došlo do masovne zloupotrebe glasačkog prava i ličnih podataka.

– Za hiljadu i više lica je prijavljeno za glasanje poštom iz inostranstva za opštinu Teslić ove godine nego 2016. godine. Ono što je karakteristično da je preko 1.300 lica prijavljeno da glasaju putem pošte iz Srbije, od kojeg broja smatramo da je preko 80 odsto prijavljeno na lažne adrese. Postoje osnovane sumnje da su stranke koje su bliske republičkoj vlasti zloupotrijebile lične podatke građana opštine Teslić i prijavili ih da glasaju u inostranstvu mimo njihove volje – rekao je Кasapović.

Кasapović je istakao da sama činjenica da među ljudima koji su lažno prijavljeni mimo svoje volje i znanja za glasanje iz Srbije nalaze se i dva kandidata za odbornike SDS Teslić, Nikola Stokić i Darko Lazić, govori da su oni koji su organizovali krađu identiteta Teslićana to uradili sa namjerom da im uskrate biračko pravo i da zloupotrijebe njihove glasove za svoje političke opcije.

– Zahtijevamo od svih nadležnih institucija da rasvijetle ko stoji iza očiglednih namjera da se iskrivi volja birača i ko stoji iza zloupotrebe ličnih podataka građana opštine Teslić, te da u potpunosti razriješe ovaj slučaj i da kazne počinioce. Takođe je važno da Centralna izborna komisija BiH zaštiti izbornu volju građana opštine Teslić, kako bi se ta volja mogla ostvariti u potpunosti – rekao je Кasapović.

Kandidat na odborničkoj listi SDS za Skupštinu opštine Teslić, Darko Lazić,  naglasio je da su on i kolega Nikola Stokić prijavili Okružnom tužilaštvu u Doboju prijavili malverzacije i zloupotrebu ličnih podataka po pitanju prijave za glasanje iz inostranstva.

– Neko je krivotvorio naše potpise i dokumente i prijavio nas da budemo glasači iz Srbije, što ukazuje da neko ima u posjedu naše lične dokumente, ta da s njima može da čini i druge zloupotrebe – rekao je Lazić.

Kandidat na odborničkoj listi SDS za Skupštinu opštine Teslić i načelnik Odsjeka za prostorno uređenje u Opštinskoj upravi Teslić, Nikola Stokić,  rekao je da je uvidom u birački spisak glasača iz inostranstva za područje opštine Teslić utvrdio da među licima koja glasaju iz Srbije nalazi se i njegovo ime i ime kolege Lazića.

– Analizom spiska utvrđeno je da pored nas ima još mnogo lica koja su fiktivno prijavljena za glasanje iz Srbije. Mi smo Okružnom tužilaštvu u Doboju podnijeli prijave protiv NN lica za zloupotrebu ličnih podataka – rekao je Stokić.

Sa konferencije za novinare Opštinske organizacije Srpske demokratske stranke Teslić poručeno je građanima koji su žrtve ovakve zloupotrebe identiteta i krivotvorenja biračkog prava, da prijave te slučajeve nadležnim organima i Centralnoj izbornoj komisiji, kao i da će se učiniti sve da se zaštiti svaki njihov glas i sačuva izborna volja naroda.

(IZVOR: Srpskainfo)