Priča o zlatnim Dušanovim folklorašima

0
695

odina dana od osvajanja zlatne titule na Interontinentalnom festivalu Sarimsali, Dikili, Burganija Turska 2019.

Za prolaznike, a i za one koji su barem jednom prošli putem kroz Čečavu okrenuvši se, pogledavši oko sebe mogli su da vide prelijepa brda koja okružuju Čečavu koja je čine onakvom kakvom ona jeste. To je prvi utisak koji je ponese prošavši kroz Čečavu. Zimi to je zimska, a ljeti to je ljetna idila koja mnogo ljepše izgleda uživo nego kada se posmatra iz automobila ili samo u prolazu. Čečava kao i okolna sela čine jednu savršenu cjelinu koja je bogata istorijskim ali arheološkim nalazištima. Čečava je uvijek bila domaćinski kraj za koji se čulo nadaleko.

U Čečavi je počelo prvo opismenjavanje ljudi, tačnije u Gornjoj Čečavi ali ona je i najveće selo BiH po kvadraturi.

Pored mnogih porodica koje su ostavile trag za sobom tu je i porodica Stanković. Ime Dušan Stanković ostavlja veliki trag za sobom još odavnina.

Danas se njegovo ime čita i spominje širom svijeta, a zastava s njegovima imenom vijori se u mnogim zemljama svijeta. Dušanovi igrači igrom i proslavljaju njegovo ime iz godinu u godinu, iz države u državu, spajaju ljude i krajeve gradeći neraskidive mostove prijateljstva.

Njegovo ime nosi najveće društvo opštine Teslić, kulturno-umjetničko društvo ”Dušan Stanković” Čečava. Društvo je osnovano 1951. godine da bi 80-tih godina prestalo sa radom. Poslije 30 godina pauze 2016. godine obnovljen je rad društva.

Početak i obnova su bili izuzetno teški, bez nošnji, opanaka, novaca ali sa velikim entuzijazmom popeli su se na ljestvicu najboljih. Koliko je teško bilo igrati u bezuslovnoj sali igrači znaju najbolje, gdje je zimi bilo hladno, a ljeti vruće.

Danas su isti ti igračni nazvani Ambasadorima Teslićke kulture sa preko 200 pari nošnji, 15 postavljenih koreografija. U društvu se rade izvorna kola Čečavskog kraja uz zvuk šargije, violine, dvojinica i pjevanja u dvoje koje je specifično za naš kraj, ali i veliki akcenat stavljaju na Srbijanska narodna kola koja nose najveće aplauze publike. Najveći uspjeh bio je 2019. godine kada su poglašeni zlatnim folklorašima na Interkontinentalom festivalu folklora u Turskoj, te ponijeli titutlu najboljih.

Trenutak za koji svaki folkloraš živi, trenutak kada znate da ste najbolji trenutak i osjećaj sreće i ponosa za koji morate pitati njih da vam oni sami kažu.

Duštvo koji 365 dana radi bez pauze pokazuje kako da postanete najbolji, da postanete pravi čuvari običaja i tradicije.

Nakon uspješne 2019. godine spremao se veliki spektakl za godišnji koncert društva sa preko 600 folkloraša sa prostora bivše Jugoslavije, međutim pandemija virusa Korona poremetila je planove i koncert odgodila do bolje epidemiološke situacije.

Na koncertu bi bile igre od Vardara do Triglava, od Posavine do Tjentišta gdje bi publika imala jedinstvenu priliku da uživa u čarima nošnji svih krajeva Evrope. U našoj Čečavi 25. aprila Evropa se trebala sastati u Čečavi, međutim oni ne odustaju te spektakl pomjeraju u još većem broju do poboljšanja epidemiološke situacije.

Oni su ti koji su opštinu Teslić, Čečavu, čečavski kraj predstavili širom države, oni su ti koji godinama ostavljaju trag za sobom gdje god odu, oni su ti koji na probama daju sve od sebe, oni su ti koji su pokazali kako od malih da postanete veliki, oni su ti za koje nema prepreke kada je igra u pitanju, oni su ti koji igraju srcem, oni su ti koji svoje slobodno vrijeme ostavljaju na probi, oni su Dušanovi.

Oni su dokazali zajedno sa dobrim vodstvom KUD-a kako od malih da postanete veliki, kako u životu ljubav, nada, entuzijazam i upornost otvaraju sva vrata svijeta. Kroz folklor ne učite samo da igrate, kroz folklor učite dobrom ponašanju, prijateljstvu, kolegijalonosti i svemu što je lijepo rekla je Mastilovićeva.

Miloš Vasiljević

Izvor: micromreza.com