MARIĆ: APEL NAČELNIKU OPŠTINE DA RIJEŠI PROBLEM RADNIKA U SPORTSKOJ DVORANI RADOLINKA

0
1187

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić pozvao je danas načelnika opštine Teslić Milana Miličevića da u razgovoru sa rukovodstvom Sportskog centra “Radolinka” riješi problem za četiri neisplaćene plate 11 radnika.

Marić je rekao novinarima da je nezadovoljan što se problem postavio na politički teren i izrazio zabrinutost da će u narednom periodu “eskalirati situacija sa `Radolinkom`”, objektom od opšteg lokalnog interesa koji, uz direktora, zapošljava 11 radnika i u kojem radnim danima gravitira oko 1.000 djece.

“Ovdje imate situaciju da direktor dolazi iz jedne političke opcije, da je načelnik opštine iz druge političke opcije i da vlada animozitet opštinske vlasti prema rukovodstvu kojem ne dozvoljava da radi svoj posao u skladu sa zakonom, odnosno ne doznačuje mu novčana sredstva koja mu pripadaju da bi centar mogao nesmetano da funkcioniše”, izjavio je Marić novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom “Radolinke”.

Na pitanje zašto kasne plate radnicima, Marić je naveo da mu je predočeno da je novo rukovodstvo zateklo stanje sa oko 90.000 KM poreskog duga i sa pet blokada računa po osnovu poreskog duga, uz blokade računa od javnog preduzeća “Rad”, te po osnovu potraživanja bivših članova Upravnog odbora ove ustanove.

On je naveo da, zbog situacije sa virusom korona, menadžment nije u mogućnosti da finansijski posluje, te je za servisiranje obaveza zavisan od doznačenih sredstava osnivača, odnosno Opštinske uprave, a koje se, prema informacijama menadžmenta, ne uplaćuju.

On je podsjetio da je Skupština opštine Teslić po osnovu zaključka iz februara ove godine tada naložila načelniku opštine da Opštinska uprava kao osnivač “Radolinke” obezbijedi sredstva za izradu i servisiranje protivpožarne zaštite objekta, te isplati 250.000 KM za zaostale plate i rad objekta.

Marić je rekao da od 11 zaposlenih, četiri radnika imaju visoku stručnu spremu sa platom od 660 KM, dok ostali imaju manju i nižu platu, kao i da radnicima u proteklih 11 godina nije isplaćen regres.

“Ukoliko se dogodi da bude stavljen ključ u bravu u jedan ovakav objekat, mislim da će to biti poraz za sve građane Teslića”, izjavio je Marić.

Vršilac dužnosti direktora Sportskog centra “Radolinka” u Tesliću Dragiša Kovanović smatra da je ovaj objekat pred zatvaranjem.

“Naši mjesečni prihodi u ovom trenutku po osnovu svih izdatih prostora iznose oko 1.800 KM. A, samo Opštinska uprava Teslić u ovom trenutku duguje nam oko 36.000 KM”, izjavio je Kovanović.