Petričević sa predstavnicima kompanije „Antena – NET” Teslić

0
1441

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević sastao se danas, u svom kabinetu, sa predstavnicima kompanije „Antena – NET” Teslić, koja predstavlja jednog od lidera u proizvodnji reklamnih LED displeja u regionu.

Današnji sastanak bio je nastavak saradnje, nakon što je početkom marta, delegacija ministarstva, posjetila pogone ovog privrednog subjekta u Tesliću, tokom priprema za otvaranje novog i savremenog objekta.

Ministar Petričević je tokom sastanka istakao da primjeri poput ovog, pokazuju sposobnost naših privrednika da razvijaju sopstvene brendove i rade ne samo za domaće već i zahtjevno inostrano tržište.

„Riječ je o privrednom subjektu koje ima domaće stručnjake, koji koriste svoje znanje i iskustvo u kreiranju inovativnih proizvoda, razvoju tehnologije na rastućom tržištu LED tehnologija. Najavaljena ulaganja predstavljaju značajnu investiciju ne samo sa teslićku regiju, već privredu Republike Srpske, jer rukovodstvo ove kompanije ima ambiciozne planove da svojim proizvodima izađe na svjetsko tržite”, rekao je Petričević.

Petričević je istakao da, iako su rebalansom budžeta za 2020. godinu sredstva ministarstva za direktnu podršku privredi usmjerena u Kompezacioni fond, da će se ovakvim i sličnim privrednim subjektima omogućiti instrumente finansiranje kroz Garantni program Vlade Republike Srpske, i pružiti svaki drugi vid institucionalne podrške.

Radenko Aleksić, generalni direktor kompanije upoznao je ministra sa nedavno završenom investicijom vrijednom 2,5 miliona KM, čime je proširen proizvodni kapacitet i otvorena mogućnost za zapošljavanje većeg broja radnika. 

„Mi već sada imaju imamo obezbijeđeno tršište od Austrije, Njemačke, Slovačke, pa sve do Kazahstana, Brazila i SAD-a i sve što je trenutno potrebno je da pronađemo izvore finansiranja za nabavku obrtnih sredstava neophodnih za proizvodni proces. Plan kompanije je da do kraja godine udvostričimo broj zaposlenih sa sadašnjih 23, a da u naredne tri do četiri godine zaposlimo 100 radnika. Kompanija je protekle godine ostvarila promet od 2,5 miliona KM, a planove da u skorijoj budćnosti dostignemo 30 miliona KM godišnje”, naveo je on.

Slobodan Klječanin, tehnički direktor kompanije, rekao je da „Antena – NET” proizvodnju obavlja u savremenoj opremljenom pogonu metalnih konstukcija i dijelova, da su do sada uspješno realizovali projekte za više od 300 klijenata, kao i da zapošljavaju inženjere elektronike, CNC operatere i bravare, te da rade na obuci i školovanju deficitarnog kadra.