Potpisani ugovori sa 22 sportske organizacije koje se finansiraju iz Budžeta opštine Teslić

0
513

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević potpisao je danas ugovore sa 22 sportske organizacije koje će biti finansirane iz Budžeta opštine Teslić za 2020. godinu.

Ukupan iznos sredstva za ove ugovore je 299.275 KM, od čega je 15.000 KM namjenjeno za finansiranje zakupa termina za treninge i takmičenja, dok je 1000 KM neraspoređeno.

Ovakvu raspodjelu budžeta za sport predložio je Stručni savjet za sport kojeg je imenovala skupštinska većina koja je prihvatila ovu raspodjelu.

Načelnik Miličević ističe da je ove godine raspodjela sredstava izvršena sa velikim zakašnjenjem za sportske klubove.

„Zakašnjenje je nastupilo zbog procedure neusvajanja budžeta na vrijeme, zbog Odluke o privremenom finansiranju i već smo praktično ušli u drugi dio godine. Raspodijeljeno je ukupno oko 300.000 KM sredstava i treba napomenuti da je to jedan od najvećih procenata u odnosu na kompletan budžet koji se izdavaja za sport u Republici Srpskoj. Takođe iz budžeta opštine Teslić najveći procenat za razliku od ostalih gradova u RS je izdvojeno i za podsticaj za poljoprivredu, privredu, kao i za stipendiranje studenata.“ – rekao je Miličević.

On naglašava da su dosadašnja sredstva prema sportskim klubovima redovno isplaćivana, te da nema kašnjenja.

„Ono što je dobro je to da su i dosadašnja sredstva prema sportskim klubovima redovno isplaćivana, dakle ne postoji kašnjenje ni prema jednom sportskom klubu, svi sportski klubovi u Tesliću svih ovih godina su učestvovali u ligaškim takmičenjima i sredstva nikad nisu bila problem i upitna kada su u pitanju sve obaveze koje se izmiruju prema Savezima, a te obaveze su poprilično velike i to je nešto što nije dobro za razvoj sporta u RS. Mislim da bi obzirom na to da se veliki broj mladih bavi sportom trebalo smanjiti te administrativne obaveze prema Savezima jer realno sport u Republici Srpskoj je na aparatima, a to je jedan od načina da mu se pomogne. Naravno, Opština Teslić će i dalje iz budžeta izdavajti iznose za sport koji će biti redovni. Ono što je problem kao i svima ostalima je značajno smanjenje priliva u budžet po raznim osnovama kao posljedica pandemije korona virusa, ali to je nešto čime se nosimo na uspješan način kao i ostale opštine.“ – kaže Miličević.