Teslićanin Radovan Jorgić osmislio aplikaciju: “Muzikantom” protiv negativnih misli!

0
1428

Devetnaestogodišnji Radovan Jorgić iz Teslića, koji trenutno živi u Sloveniji gdje ide u treći razred srednje škole, osmislio je aplikaciju “Muzikant”. Riječ je o besplatnoj aplikaciji koja je u suštini muzički kviz i služi za razonodu u doba pandemije virusom korona. 

-S obzirom na to da smo u današnje vrijeme preplavljeni negativnim vijestima i mislima sa svih strana, došao sam na ideju da negativu prebolimo kroz pjesmu, smijeh, a istovremeno i proširimo svoje znanje na području domaće muzike i kulture. Naime, višak vremena u karantinu pokušao sam iskoristiti na najbolji mogući način – osmislio sam aplikaciju – „Muzikant“, kaže Radovan za portal Teslic Online.

Muzikant je muzički kviz, a glavna tematika je pogađanje pjesama te izvođača sa domaće muzičke scene.

-Potpuno besplatna aplikacija na srpskom i slovenskom jeziku se nalazi na Google Play prodavnici pod imenom „Muzikant – Pogodi pjesmu“. Ukoliko niste korisnik Android platforme „Muzikanta“ možete zaigrati na linku muzikant.io. Aplikacija će uskoro biti dostupna i za iOS uređaje. Suština igre je svakako dobra zabava i podizanje raspoloženja, kaže Radovan.

„Muzikant“ nudi preko 1000 pjesama 200 različitih izvođaća. Omogućava pet načina igre.

-To su pogađanje nasumičnih pjesama ili pjevača te izbor igre po vrsti pjesme, godini izdavanja ili pak izvođaču. Pored toga, da bi stvar bila još zanimljivija, nakon svake igre vas čeka nagrada. Igra je prikladna za sve uzraste te po sadržaju pokriva cjelokupno područje bivše Jugoslavije, objašnjava ovaj Teslićanin.

Namjera „Muzikanta“ je svakako bar na trenutak vratiti kako starije, tako i mlađe u „dobra stara vremena“, a takođe i upoznati starije sa muzikom današnjice.

-Igra pruža preko deset različitih muzičkih žanrova, od narodne i zabavne preko EX-YU i rap muzike do današnje komercijale, tako da se za svakog nađe po nešto. Što se tiče izrade aplikacije zahvalio bih se rođaku Radi, koji mi je puno pomogao oko dizajna aplikacije i izbora pjesama. Rade je takođe iz Teslića, mada trenutno živi u Sloveniji gdje pohađa drugi razred mašinske škole i bavi se crtanjem, dizajnom te 3D modeliranjem, kaže Radovan za Teslic Online.

“Muzikant” je, kako priča, njegov prvi “ozbiljniji projekat”.

-Kada je riječ o samom programiranju, bilo mi je potrebno preko 20 dana odnosno nekih 150 sati razvoja. S obzirom na to, da je „Muzikant“ moj prvi ozbiljniji projekat, izrada aplikacije zahtijevala je ogromno samostalnog učenja, snalaženja sa podacima na internetu, u knjigama, sve u svemu jedan izazovan i zanimljiv proces. Nadam se da će se trud isplatiti te da će igra sadržajem i izgledom privući veliki broj korisnika, dodao je Jorgić.

Aplikaciju možete pronaći ovdje. 

Teslic Online