Gradski trg u Tesliću dobio naziv “Trg srpskih boraca”, novi naziv i ulice pored hrama!

0
2027

“Trg srpskih boraca” – to je ubuduće naziv gradskog trga u Tesliću, koji do sada nije imao ime. Tako su, jednoglasno, odlučili odbornici na jučerašnjoj sjednici lokalnog parlamenta. Novina je i to, da je promijenjen naziv ulice pored Spomen hrama Presvete Trojice i od sada nosi naziv ulica Kralja Dragutina Nemanjića. 

Zahtjev lokalnom parlamentu za promjenu naziva ulice i za dodjelu naziva centralnom gradskom manifestacionom trgu u Tesliću podnijeli su opštinska Boračka organizacija i Srpska pravoslavna crkvena opština Teslić.

U Spomen hramu Presvete Trojice, koji je smješten odmah uz gradski trg, nalazi se spomen ploča sa uklesanim imenima svih poginulih boraca Teslića u proteklom odbrambeno otadžbinskom ratu. To je jedan od povoda da trg ubuduće nosi ime “Trg srpskih boraca”.

S obzirom da se u porti hrama nalazi statua Kralja Dragutina Nemanjića, zahtjev Srpske pravoslavne crkvene opštine Teslić, bio je da ulica pored hrama promijeni naziv u ulica Kralja Dragutina Nemanjića, dok je ranije nosila naziv Aleksandra Rajkovića.

U zahtjevu je navedeno da je prostor koji trenutno zahvata površinu opštine Teslić nekada bio u posjedu kralja Dragutina Nemanjića, te da je dodatno osnažen činjenicom da je Dragutin svetitelj Srpske pravoslavne crkve te da je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije već pokrenuo ustanovljenje “Ordena kralja Dragutina”.

Teslić Online