Bogdanić: Veliki planovi za razvoj “Banje Vrućice”

0
1163
Zdravstveno-turistički centar “Banja Vrućica” kod Teslića u narednih do pet godina ulazi u investicionu fazu sa ciljem pružanja novih i kvalitetnijih zdravstvenih usluga, povećanja smještajnih kapaciteta i većeg broja gostiju sa većom platežnom moći.

Direktor ovog centra Dragan Bogdanić rekao je da je “Banja Vrućica”, sa 101 godinom od osnivanja, do 240.000 noćenja godišnje, kao i društveno-odgovornim odnosom prema radnicima i lokalnoj zajednici, lider je zdravstvenog, kongresnog, sportsko-rekreativnog i velnes turizma u Republici Srpskoj i šire.

Bogdanić je rekao Srni da je posebnost “Banje Vrućice” to što je akcionarsko društvo koje u ovom momentu nema većinskog akcionara i što je poslovanje tržišno orijentisano.

“To je možda velika prednost jer u postupku odlučivanja o razvojnim aktinostima mora da učestvuje više ljudi, što se u proteklih 17 godina od privatizacije pokazao kao dobar organizacioni model”, izjavio je Bogdanić.

On je najavio da u narednih do pet godina ovaj kompleks ulazi u investicionu fazu, što predviđa i da se akcionari u narednom periodu odreknu dijela dividendi kako bi “Banja Vrućica” postala evropska destinacija sa jakim kvalitetom usluga, a niskom cijenom.

“Sadašnji menadžment je tu potrebu prepoznao prije deset godina od kada je poslovanje potpuno tržišno orijentisao”, naveo je Bogdanić i dodao da prihodi iz fondova Republike Srpske i kantona iz Federacije BiH ne prelaze deset odsto ukupnih prihoda banje.

Uz bogato i zdravo prirodno okruženje, kao komparativna prednost “Banje Vrućice” ukazuje se i na njenu tradiciju s obzirom na to da je prošle godine obilježen jubilej 100 godina od osnivanja, te su spojene dvije djelatnosti – zdravstvena i turistička, sa odgovarajućom kadrovskom politikom i uz konstantno ulaganje u ljudske resurse.

Bogdanić kao izazove na kojima treba da porade i svi nivoi vlasti ističe tradicionalni rivalitet banje i Teslića, kao i lošu infrastrukturnu povezanost sa gradom, lošu lokalnu, regionalnu i magistralnu putnu mrežu, loš doček i preduga zadržavanja na graničnim prelazima.

“`Banja Vrućica` ima prostora da poveća broj gostiju za do pet, odnosno deset odsto i tada dolazimo do zida”, rekao je Bogdanić i ukazao na potrebu da se podigne struktura gostiju, s akcentom na zemlje EU.

Od ostvarenog ukupnog broja noćenja, 45 odsto čine gosti iz inostranstva, a 55 odsto čine domaći.

Bogdanić za naredni period najavljuje niz infrastrukturnih aktivnosti u cilju pružanja novih i kvalitetnijih zdravstvenih usluga, povećanja smještajnih kapaciteta i većeg broja gostiju sa većom platežnom moći.

“Počeli smo sa gradnjom modernog objekta koji će pružati nove sofisticirane zdravstvene usluge orijentisane na stomatološke usluge, dijagnostičke, kao i usluge estetske hirurgije i drugih hirurških grana”, izjavio je Bogdanić, istakavši da ove usluge neće pokrivati sredstva zdravstvenih fondova.

On je za narednu godinu najavio izgradnju još jednog hotela, čime bi se i završile planirane aktivnosti izgradnja i rekonstrukcije kompleksa Zdravstveno-turističkog centra “Banje Vrućice”.
Bogdanić kaže da je opredjeljenje menadžmenta da svoje poslovanje proširi i van kompleksa banje, što je početo 2018. godine, kada je preuzeto upravljanje nad Etno selom “Usora” kod Milan Polja, a prošle godine otvaranjem Zdravstvene ustanove “Specijalistički centar Banja Vrućica” u Tesliću.

On je kao cilj za naredni period postavio i kupovinu objekta slične djelatnosti na prostoru Srpske, BiH ili Srbije.

Sa proširenjem usluga u ovom zdravstveno-turističkom centru ukazala se potreba za većim brojem radnika koji su, ocijenio je Bogdanić, i najveći rizik za uspješno poslovanje.

“Odlazak kvalitetnih radnika postao je generalno problem sa kojim se susreću svi privrednici u BiH”, izjavio je Bogdanić.

On je podsjetio da su od jula prošle godine povećana primanja svim zaposlenima u “Banja Vrućici”, te da najniža plata iznosi 600 KM, što je više od republičkog prosjeka, na šta idu dodaci u vidu iznosa za minuli rad, regres, prevoz, “božićnice”.

Bogdanić navodi da je “Banja Vrućica”, kao društveno odgovorna kompanija, prisutna u svim društvenim, ekonomskim, sportskim i kulturnim aspektima života Teslića.

On kaže da je od prošle godine omogućena plaćena praksa za učenike ugostiteljskog smjera i podsjetio da je u prethodnom periodu, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske u Tesliću, organizovana nastava medicinskog smjera, da se dodjeljuju stipendije za oko deset studenata, novčano i na drugi način pomažu vjerska udruženja, nevladine organizacije, kulturna i sportska društva.

Bogdanić navodi da u gastro ponudi banje koriste i proizvode lokalnih poljoprivrednih proizvođača, za koje kažu da su izuzetno zdravi.

“Ideja preuzimanja Etno sela `Usora` je i da podignemo cijeli taj blatnički kraj. U početku je to kroz kooperaciju u gastro ponudi, ali sa potencijalom da se razvije seoski turizam tog kraja”, rekao je Bogdanić.

On je ocijenio da je Teslić, okružen prirodnim bogatstvom, zdravom vodom i hranom, predodređen za turizam, ali da se sve to mora kanalisati procedurama u dobrom sistemu.

“Zapadni gost očekuje čist i uredan smještaj. Obrok od zdravih namirnica, lijepo aranžiran. Kvalitnu uslugu i ljubaznog domaćina, a to sve imamo”, rekao je Bogdanić.

On je naveo da postoji prostor da se unaprijedi znanje stranih jezika, a kao prioritet ukazao na povećanje komunalne kulture.

Zdravstveno-turistički centar “Banja Vrućica” nalazi se nedaleko od opštine Teslić, u dolini rijeke Usore, u središnjem dijelu Republike Srpske.

Kompleks banje čine četiri hotela “Kardial”, “Posavina”, “Srbija”, “Hercegovina”, a u sastavu “Banje Vrućice” od 2018. godine nalazi se Etno-selo “Usora” kod Milan Polja, a od 2019. godine Zdravstvena ustanova “Specijalistički centar Banja Vrućica”.

Uz turistički dio, djelatnost “Banje Vrućice” je medicinska rehabilitacija kardiovaskularnih, reumatoloških i neuroloških oboljenja, a pruža i vrhunsku ponudu spa i velnes programa, kao i kongresni prostor.

“Banja Vrućica” raspolaže otvorenim terenima za fudbal, košarku, odbojku, rukomet, mali fudbal, tenis, te mnogobrojne staze za šetnju, trčanje i biciklizam.

U okviru rekreacionog dijela nalaze se savremena kuglana, bilijar, stoni tenis i pikado.

Izvor: Glas Srpske