Učenici na praksi u ZTC “Banja Vrućica” dobili prvu platu

0
1110

Više od 80 učenika Srednje škole “Jovan Dučić” Teslić, koji su potpisali ugovor sa Zdravstveno-turističkim centrom (ZTC) “Banja Vrućica” o plaćenoj učeničkoj praksi, već su primili svoju prvu platu.

Kako do sada nisu imali priliku da zarade za džeparac, za njih je to bio veliki podstrek da se dodatno potrude tokom izvođenja praktične nastave.

Tijana Gavrić, učenica drugog razreda, smjer kulinarski tehničar, kaže da joj plaćena učenička praksa mnogo znači, naročito zbog toga što putuje.

“Dio zarade potrošim za užinu, a dio za mjesečnu kartu. Zadovoljna sam praksom, ovdje se može naučiti mnogo toga. Neke stvari iz struke sam prvi put ovdje vidjela i radila. Atmosfera je lijepa, radnici su susretljivi”, ističe Tijana Gavrić.

Srednjoškolci iz Teslića, smjer ugostiteljski i kulinarski tehničar, praksu u “Banji Vrućici” obavljaju jednom sedmično u kuhinjama i restoranima sva četiri hotela.

Silvija Drinić, koordinator za praktičnu nastavu van škole, ističe da Srednja škola “Jovan Dučić” dugo sarađuje sa “Banjom Vrućicom”, ali da je ovo prva godina plaćene učeničke prakse.

“Djeca su veoma zadovoljna i ta plaćena učenička praksa ih definitivno još više motiviše u izvođenju praktične nastave. Iskreno se nadamo da ćemo i u narednoj školskoj godini nastaviti s ovakvim vidom saradnje”, dodala je Drinićeva.

Iz “Banje Vrućice” poručuju da su zadovoljni učenicima koji obavljaju praksu i da je ovo ujedno i način da investiraju u neophodni stručni kadar.

“Učenici koji su na praksi kod nas u prilici su da steknu neophodne radne navike, znanja i vještine za rad u velikoj kompaniji kakva je ‘Banja Vrućica’. Svim učenicima obezbijeđena je plaćena praksa u istom iznosu i sanitarni pregled”, pojašnjava Goran Božić, izvršni direktor za turizam i ugostiteljstvo u ZTC “Banja Vrućica”.

Izvor: Nezavisne