Teslićani iz dijaspore odmor provode u rodnom mjestu

0
1676
Gužve u saobraćaju, puni ugostiteljski i prodajni objekti, to je slika Teslića i ovog avgusta. Sve to, uglavnom, zahvaljujući dijaspori koja godišnji odmor najradije provodi u rodnoj grudi. Kažu, najljepše je u svom gradu. Užele se porodice, prijatelja, ali i domaćih proizvoda. Zbog toga, novčanik ne štede.

– Najviše na meso i na voće, voće jedemo. Sve što god poželimo to kupimo.Domaće je domaće.

– Ja uglavnom odem na ćevape, to mi je prvo.

– Na prvom mjestu burek, kolači, pečenice, domaća hrana kao što su domaće lubenice, grah. Ko ide na godišnji, normalno da se priušti da može i potrošiti.

– Tu smo mi na kratko, nema nam druge nego da sve kupimo.

– Ja ne znam šta ne koristim, sve volim ovdje uzeti nego tamo išta, kažu građani.

I te kako se osjeti kad dijaspora dođe, pričaju teslićki trgovci. Imaju pune ruke posla. Šteta, kažu, što sezona ne traje duže.

“Kad dođu ljudi iz dijaspore normalno poveća se promet, ali to traje par dana”, kaže Dragan Trifunović, vlasnik trgovinske ranje.

U redovima se čeka i kod stomatologa i automehaničara. Ako je suditi po registarskim oznakama na vozilima, Teslićana je najviše stiglo iz Njemačke, Austrije i Italije.

U Tesliću je 2016-te godine otvorena Kancelarija za dijasporu. Tada je rečeno da je u dijaspori 15.000 Teslićana. Nove podatke, nismo mogli dobiti, jer o dijaspori u Opštinskoj upravi danas ne žele da govore.

Smatra se da je taj broj sada daleko veći. U potrazi za boljim životom u inostranstvu iz Teslića je, prema nezvaničnim informacijama, samou posljednje tri godine otišlo više od hiljadu ljudi.

Atv

https://youtu.be/eBYKHZfRaMc