Mirko Šarović je novi predsjednik SDS

0
1148

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Mirko Šarović, je novi predsjednik Srpske demokratske stranke.

Odlučilo je ovo 386 delegata, pa je tako Šarović, pobijedivši drugog kandidata Milana Miličevića, postao sedmi predsjednik SDS i nasljednik Vukote Govedarice sa 22 glasova razlike.

Foto Siniša Pašalić – RAS Srbija

Mirko Šarović je rođen u Rogatici 1956. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1979. godine. Živi u Istočnom Sarajevu sa suprugom i dvoje djece. Od 1996. do 1998. godine je bio gradonačelnik Istočnog Sarajeva, kada je izabran za potpredsjednika Republike Srpske.

Na izborima 2000. godine postao je predsjednik Republike Srpske, a dvije godine kasnije izabran je za srpskog člana Predsjedništva BiH. Član je Srpske demokratske stranke od 1990. godine.

Prethodnici

Podsjećamo, SDS je do sada imala šest predsjednika. Prvi predsjednik SDS i njen osnivač Radovan Karadžić. Karadžića je u julu 1996. godine na čelu stranke naslijedio Aleksa Buha. Za trećeg predsjednika SDS izabran je Dragan Kalinić, doktor hirurgije.

Na čelo SDS nakon Kalinića došao je Dragan Čavić. Od 2006. godine SDS je vodio Milan Bosić. Za šestog predsjednika SDS izabran je Vukota Govedarica. On je izabran na vanrednoj skupštini stranke 23. oktobra, nako što je dotadašnji predsjednik Bosić podnio ostavku poslije lošeg izbornog rezultata SDS na Lokalnim izborima u BiH 2. oktobra.

Srpska Info