SRPSKI OPANAK IDE U JAPAN

0
1683

PIROT – U Kompaniji “Tigar Obuća a.d.” danas je dogovoren izvoz srpskog gumenog opanka za tržište Japana, a preko te azijske zemlje, iz Pirota će dalje put svijeta opanak svoje kupce dobiti u Americi, ali i u Tajvanu, Vijetnamu, Koreji…

Nakon što je prošle nedjelje Kompanija “Tigar” ugovorila proizvodnju i isporuku zaštitnih vatrogasnih čizama namijenjenih jedinicama za vanredne situacije NATO-a, srpski gumeni opanak osvaja Japan, odakle će se dalje prodavati kupcima širom svijeta.

Generalni direktor “Tigar Obuće a.d.” Vladimir Ilić kaže da je ta kompanija prošle godine izvezla manju “test” količinu u Japan, a da je zatim, srpski gumeni opanak doživio “bum” među ljubiteljima mode, koji su najčešći kupci ovog srpskog brenda.

“Naročito je naš opanak popularan u modnom svijetu. Imamo povećanje tražnje opanka na japanskom i tržistu Dalekog istoka, a danas smo dogovorili i povećanje proizvodnje”, kaže Ilić.

Prošle godine Tigar je izvezao 10.000 opanaka, a Japancima je najbitnije to što je riječ o potpuno “hand made” proizvodu.

Zbog novih ugovorenih poslova, svih 1.200 radnika radi u tri smjene i to je, kaže Ilić, nada za fabriku da prevaziđe probleme iz prošlosti.

Ilić najavljuje i “lansiranje” potpuno novog proizvoda ove kompanije, zaštitnih gumenih blokova namijanjenih za odbranu od poplava.

U saradnji sa srpskom vojnom industrijom, kaže, dogovorena je proizvodnja gumenih protiv-poplavnih blokova.

Patent je poslat na analizu i odobrenje, a nakon toga, očekuje se da krene proizvodnja i izvoz.

Direktor sektora za uvoz u Japan u kompaniji “Belgoutte” Takuja Šimakava kaže da sa “Tigrom” sarađuje duže od decenije i da je srpski opanak popularan u Japanu, posebno među onima koji prate modne trendove.

“Počeli smo da lansiramo vaš proizvod i na druga tržišta, ne samo na tržište Japana, kao što su Tajvan, Vijetnam, Hong Kong, Koreja”, kaže Šimakava.

Nedovano su kolege iz njegove kompanije u Americi na međunarodnom sajmu u Denveru, jednom od najvećih međunarodnih trgovinskih sajmova u svijetu, predstavili srpski opanak Amerikancima.

“Prikazivali smo srpski proizvod. Nadamo se da možemo da proširimo i uvedemo opanak ne samo na japansko tržište, nego i šire, u Evropu”, rekao je Šimikava obilazeći fabričke hale “Tigra”.

Posebno su Japanci, ističe, oduševljeni malom verzijom opanka namijenjenom djeci. (Tanjug)