VIŠKOVIĆ: Beneficija onima koji povećaju plate radnicima

0
1012
Predsjednik Vlade RS Radovan Višković izjavio je Srni da će Vlada predložiti Narodnoj skupštini Srpske zakon koji će omogućiti da svim poslodavcima u realnom sektoru koji povećaju plate svojim zaposlenima RS iz budžeta na kraju godine vrati dio iznosa od uplaćenih poreza i doprinosa.

Višković je rekao da će se taj zakon vrlo brzo, najkasnije za mjesec dana, pojaviti u Narodnoj skupštini.

– Vjerovatno ćemo sa tom mjerom ići od 1. jula i već na kraju ove godine poslodavcima, koji svojim zaposlenima povećaju plate preko iznosa koji danas imaju, sufinansirati taj dio povećanja u procentu koji dogovorimo. Vidjećemo kako će to biti definisano u zakonskom rješenju i da li ćemo da vratimo 70% iznosa od uplaćenih poreza i doprinosa na iznos povećanja plate, a da Republika zadrži za budžet 30% – istakao je Višković.

On je pojasnio da će poslodavac na sadašnji iznos plate nastaviti da plaća puni iznos poreza i doprinosa, a na uvećanje plate će imati benefit kroz vraćanje poreza i doprinosa.

– Na taj način dolazimo u poziciju da zbirna stopa poreza i doprinosa na lična primanja za tog poslodavca neće više biti 60%, nego će to, u zavisnosti od povećanja plate, biti možda 57, 58 odsto ili neki drugi procenat – kaže Višković za Srnu.

Prema njegovim riječima, Vlada na ovaj način kreće ka ispunjavanju konačnog cilja koji je promovisala – smanjenju zbirne stope poreza i doprinosa, a da to olakšanje privredi bude pretočeno u povećanje plata radnicima.

Indikator