INTERNET NAJJEFTINIJI U INDIJI, GDJE JE BIH?

0
944

Potrošnja jednog gigabajta mobilnog interneta u Indiji košta svega 23 evrocenta, a u regionu je najjeftiniji u Sloveniji.

Gigabajt mobilnog interneta u Bosni i Hercegovini u prosjeku košta 3,18 evra, slično je i u Severnoj Makedoniji, gdje cijena gigabajta iznosi 3,21 evra, dok je u Crnoj Gori 3,78 evra.

Britanski portal cable.co.uk istražio je cijenu gigabajta mobilnog interneta u svijetu. Analizirajući 6.313 paketa mobilnog interneta u 230 zemalja, ustanovili su da je najjeftiniji u Indiji – 0,23 evra, dok je u Zimbabveu najskuplji – 66,7 eura po gigabajtu.

Indija, čija mlada populacija ima posebno visoku tehnološku svijest, nudi „živo“ tržište pametnih telefona, sa brzim prilagođavanjem i velikom konkurencijom. To su razlozi zbog kojih je promet u mobilnom internetu jako jeftin, navodi se u izvještaju.

Iza Indije, najjeftinija tržišta su u Kirgistanu, Kazahstanu i Ukrajini. Među tržištima zapadne evrope najjeftiniji mobilni internet je u Finskoj (1,03 evra po gigabajtu), zbog sveprisutnosti paketa mobilnog interneta bez ograničenja podataka.

Najskuplja država u Zapadnoj Evropi je Švajcarska, čiji glavni operater je Swisscom, jedan od vodećih evropskih kompanija koja radi na uvođenju 5G mreže.

U regionu Slovenija nudi u prosjeku najjeftinije mobilne pakete, sa prosječnom cijenom gigabajta od 1,96 evra.

U Srbiji prosječna cijena gigabajta interneta je 4,28 evra, a u Hrvatskoj 4,34 evra. Najjeftinija ponuda u Srbiji iznosi 0,30 evra, a najskuplja čak 21, 24 evra. (Agencije)