ĐUKANOVIĆ: SAČUVATI OD ZABORAVA STARE ZANATE

0
1129

U Banji Vrućici kod Teslića večeras su promovisane knjige “Stari zanati u Republici Srpskoj”, “Potočare Bosanske Krajine , “Narodni bukvar” i prikazan film “Zmijanjski vez”, u zajedničkoj organizaciji Muzeja Republike Srpske i Kulturnog centra Teslić, s ciljem da se stari zanati obnove, sačuvaju i turistički vrednuju.

Predstavnik Muzeja Republike Srpske Vladimir Đukanović rekao je Srni da je etnološko odjeljenje ove ustanove od 2007. godine pa do danas u stalnom procesu istraživanja starih zanata u Srpskoj i njihovog publikovanja.

“Na osnovu mojih istraživanja, na teritoriji Vrbaske banovine tridesetih godina prošlog vijeka postojalo je 96 vrsta zanata, a danas ih je u Srpskoj ostalo svega 13”, rekao je Đukanović.

On je ukazao da stari zanati izumiru i gube se zbog vremena u kojem živimo i nemogućnosti da budu sačuvani u izvornom obliku, a cilj Muzeja da da se oni trajno sačuvaju od zaborava.

Prema njegovim riječima, stari zanati mogu opstati kao dio turističke ponude ili ako se prilagode novim uslovima.

Direktor Kulturnog centra Teslić Željka Draganić Vuković kaže da su u večerašnjoj promociji veliki doprinos dali i teslićka kulturno-umjetnička udruženja “Naši običaji”, “Vez”, “Radost” i Udruženje “Zlatne ruke”.

Ona kaže da je u ovoj lokalnoj zajednici trenutno prisutno svega jedno domaćinstvo koje se bavi izradom kazana, u odnosu na nekadašnji period kada ih je bilo mnogo više.

Srna