Mirjanić u Tesliću: Obezbijediti dovoljne količine sirovina

0
1449

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić posjetio je danas u Tesliću preduzeća Destilacije i Nove Borje. Mirjanić je obišao i Šumsko gazdinstvo Borja, za koje kaže da ima prostora za unapređenje poslovanja.

Za proizvodnju rezanog furnira Novoj Borji iz Teslića potrebne su veće količine kvalitetne sirovine. Za sada, sirovinu dobijaju samo iz teslićkog šumskog gazdinstva, što nije dovoljno.

– Јedan od naših osnovnih zahtjeva bio je da nam se omoguće isporuke iz drugih šumskih gazdinstava – rekao je Stojko Petković, direktor ovog preduzeća.

Za nekoliko dana biće tačno utvrđeno koliko sirovine će dobiti Nova Borja, a biće napravljen plan i za iduću godinu zbog stabilnosti poslovanja.

Destilacija ima ugovor sa 16 šumskih gazdinstava Šuma Srpske za isporuku 96.000 kubika sirovine. Ugovor je za osam mjeseci realizovan 43 odsto, što nije dovoljno.

– Dao sam zadatak javnom preduzeću Šume i resoru šumarstva u Ministarstvu da do današnjeg dana naprave skicu mogućnosti snabdijevanja ovih kapaciteta dovoljnim sirovinama, a u okviru toga da se razgovora o nivelisanju cijene sirovine koja se isporučuje Destilaciju – rekao je Mirjanić.

Risto Marić, generalni direktor Šuma Srpske, naveo je da bi do kraja godine trebalo pojačati aktivnosti na snabdijevanju sirovinama ova dva preduzeća, imajući u vidu da je Destilacija strateški kupac.

Mirjanić i Marić posjetili su i teslićko Šumsko gazdinstvo Borja kako bi analizirali rezultate i realizaciju ugovora o snabdijevanju kupaca sirovinom. Ovo gazdinstvo pratili su loši vremenski uslovi za rad, što je uticalo na dinamiku realizacije ugovora, ali su i pored toga ostvarili dobit.

– Finansijski plan za prvih šest mjeseci je ostvaren i bruto dobit iznosi 432.000 KM. Ukoliko se nastavi u ovakvom tempu i ukoliko nam vremenski uslovi dozvole, očekujemo da ćemo godinu završiti sa dobiti između 800.000 i milion KM – ističe Mišo Stojanović, direktor ŠG Borja.

Resorni ministar je rekao da je potrebno povećati ulaganja u osavremenjivanje proizvodnje.

– U tom smislu će biti preduzete mjere i od strane samog Šumskog gazdinstva, ali i javnog preuzeća. Ne samo u ovom gazdinstvu, već u cjenili – rekao je Mirjanić.

Šumsko gazdinstvo Borja u Tesliću ima za sad najveću količinu isporuke drvnih sortimenata u Šumama Srpske, podsjeća Mirjanić.

Rtrs