U Tesliću održan drugi skup Jelića

0
2026

TESLIĆ – U zaseoku Jelića Potok kod Banja Vrućice okupilo se oko 200 članova loze Jelić, na drugom “Skupu Jelića”, manifestaciji čiji je cilj očuvanje i njegovanje porodičnih veza.

“Ovaj skup je bitan za sve nas Jeliće. Ima za cilj da učvrstimo naše porodične veze, da poštujemo i čuvamo jedni druge. Mlađim generacijama želimo da prenesemo poruku da je porodica svetinja”, rekao je novinarima Slaven Jelić, organizator drugog “Skupa Jelića”, koji je održan juče.

On je podsjetio da je prošle godine predstavljeno i porodično stablo sa upisanih 618 imena Jelića.

Jelić kaže da su na porodično druženje Jelići stigli sa svih kontinenata, s obzirom da veliki broj njih danas živi u inostranstvu, te da im ovakva okupljanja mnogo znače.

“Došao sam prije dva dana iz NJemačke samo zbog ovog skupa, a sutra opet idem nazad. Žena mi je NJemica. Ja nikada neću zabraviti odakle potičem i moj Jelića Potok”, rekao je Nenad Jelić koji je dobio posebno priznanje za doprinos organizaciji skupa.

Protonamjesnik Milomir Jelić pojašnjava da ovaj skup predstavlja sjećanje na pretke Jelića koji su doselili u Jelića Potok.

“Sjećanje na baku Jelu, koja je jedan od osnivača loze Jelića, onu koja je sa svoja tri sina izrodila lozu, a po njoj smo i dobili prezime Jelić. To je na prvom mjestu, a na drugom mjestu je okupljanje porodice, odnosno, suština starog ognjišta. Zbijanje, skupljanje oko ognjišta, oko matice, a matica je prije svega majka, to jeste naša baka Jela”, pojašnjava protonamjesnik Jelić.

Jelići su posjetili crkvu i groblje na Gornjoj Vrućici, gdje su prisustvovali molitvi, a potom se uputili na vožnju kroz svoje rodno selo Jelića Potok.

U Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica” prikazan je i dokumentarni film koji govori o zaseoku Jelića Potok i poginulim borcima iz ove loze.

Jelići su nakon projekcije položili vijence na spomenik poginulim borcima, a druženje uz prigodan kulturno-umjetnički program nastavili u ljetnoj bašti restorana “Kiseljak” u Banji Vrućici.

Prema pisanim tragovima Jelići na ovom prostoru žive od 17-og vijeka.

Organizatori najavljuju da se okupljanje članova iz loze Jelić nastavlja i naredne godine sa željom da okupe još veći broj članova svoje porodice.

Izvor: Srna