Poskupljuju vozački ispiti u BiH – Obuka za B kategoriju koštaće oko 1.300 KM?

0
1543

Da li će doći do drastičnog poskupljenja vozačkih ispita pokazaće stav nadležnih entitetskih i kantonalnih organa u BiH, od kojih je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH zatražilo mišljenje o Podnacrtu odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teoretskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače.
Dosad su vlasnici auto-škola slobodno formirali cijene i one su se znatno razlikovale, a ova mjera, kako kažu, trebalo bi da zaštiti struku i kandidate, kojima će se omogućiti garancija da će škola održati određeni broj časova.
To ne odgovara pojednim vlasnicima auto-škola, koji smatraju da će predložene cijene dovesti do poskupljenja obuka B kategorije pa bi dosegla i oko 1.300 KM.
Zoran Andrić, pomoćnik ministra transporta i komunikacija BiH, kaže za “Nezavisne” da će Ministarstvo u saradnji s organima za obrazovanje predložiti faktore koji će se koristiti prilikom izračuna cijena.
– Prilično je težak izazov da odredimo koja je to donja granica, Ministarstvo je dalo prijedlog i nadležni organi to razmatraju, a do polovine ovog mjeseca imaćemo zajednički okvir. Naš je zadatak da radimo koordinaciju, a ako se oni ne usaglase onda mi nismo uspjeli u realizaciji zakona – kaže Andrić i dodaje da se usaglašeni prijedlog odluke šalje prema Savjetu ministara BiH.
Ističe da oni određuju šta je to minimum koji garantuje da će škola održati određeni broj časova.
– Ne možemo dozvoliti da nam neko nudi neki popust, a da na račun tog popusta smanji broj časova. Pojedini instruktori zloupotrebljavaju sistem i gledaju ga kao način da zarade novac. Moramo staviti kandidata na prvo mjesto – rekao je Andrić.
Mira Bera iz Zavoda za obrazovanje odraslih RS rekla je da su oni poslali svoje mišljenje te da nisu saglasni s iznosima niti da se određuju ti iznosi.
Dodaje da su saglasni s tim koji elementi treba da ulaze u cijenu, ali ne i da se određuje finansijski dio, jer su te cijene prilično visoke.

N.N.

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS i vlasnik auto-škole, rekao je da je ovo neprihvatljivo te da bi to donijelo poskupljenje B kategorije za oko 50%.

Prema njegovim riječima, za B kategoriju potrebno je 35 časova vožnje, koji prema predloženom koštaju po 30,5 KM, što je preko 1.000 KM, plus ljekarsko uvjerenje, prva pomoć i polaganje testova, što je još 270 KM. To znači da će kandidata za B kategoriju u džepu morati imati oko 1.300 KM.

– Obuka za autobus će koštati 2.500 KM, a mi i ovako nemamo vozača na tržištu, još ako se tome doda ljekarski i polaganje testova to je ukupno oko 3.000 KM. Stanje s vozačima se definitivno još više usložnjava – kaže Jaćimović za Nezavisne i dodaje da će kandidata biti sve manje, a auto-škole će se ugušiti.

Admir Bilalović, stručni savjetnik za polaganje vozačkih ispita u Odjelu za obrazovanje brčanske vlade, kaže da je zakon propisao obavezu formiranja minimalnih cijena i oni su se saglasili s preloženim.

– Što se tiče propisanih cijena, konsultovao sam kolege i smatram da su realne, jer je to nepredak ne s aspekta poslovanja auto-škola, već s aspekta kvaliteta usluge, odnosno bezbjednosti vozača – kaže Bilalović.

Ističe da predložene cijene nisu previsoka te smatra da obuka za vozače nije roba koju neko stavi na tržište i poistovijeti tu uslugu s robom.

Ističe da u većini auto-škola uče kandidate samo da polože ispit.

– Vozačka je potreba, ali naša obaveza je da kandidat bude bezbjedan – kaže on.