Literatura za plažu: 5 savršenih knjiga koje morate pročitati ovog leta

0
1637

Od uzbudljivog trilera čiju devojku iz voza nećete moći da zaboravite, preko ljubavnog romana koji prati trougao kroz digitalni svet do knjige koja na duhovit način se bavi organima za varenje… ovo su knjige koje morate da pročitate ovog leta, piše Elle.rs.

Ključ tela – Džulija Enders

Bestseler br. 1 iz oblasti zdravlja prodat u preko milion primeraka. Ova knjiga pravi je fenomen! Otkako se pojavila na nemačkom tržištu zauzela je prvo mesto na svim top-listama. I sve do danas to se nije promenilo. Prava retkost, budući da je reč o knjizi čija je glavna tema naš organ za varenje. Džulija Enders s neverovatnom lakoćom i izuzetno duhovito opisuje najsloženije fiziološke procese tako da svako bez ikakvog predznanja može da ih razume.

Imidž „crne ovce među organima“ promenio se. Dve trećine našeg imunološkog sistema nalaze se u našim crevima. Naša utroba, taj neverovatni mehanizam izuzetne osetljivosti, odgovornosti i spremnosti, posle mozga ima najveći nervni sistem. Kada se s njom dobro postupa, zahvalna je na tome i postaje osnova našeg zdravlja. Ako želimo da se u svome telu osećamo dobro, da duže živimo i budemo srećni, moramo da negujemo svoju utrobu. To znači i obratno: prekomerna težina, depresije i alergije povezane su sa neuravnoteženošću crevne flore.

Utemeljena na najnovijim medicinskim istraživanjima, pred vama je knjiga koja otkriva fascinantne podatke. Mlada naučnica Džulija Enders šarmantnim tonom objašnjava i ističe koliko su creva složen i čudesan organ.

Niko do sada nije ovako uzbudljivo i duhovito pisao o organima za varenje! – Stern

Džulija Enders je znanje iz medicine koje poseduju samo lekari specijalisti predstavila tako zabavno i savršeno lako da bukvalno svako može da ga razume – Frankfurter Allgemeine Zeitung

Preljuba – Paulo Koeljo

Začuđujuća priča o tome kako izgleda imati sve a biti nesrećan. Linda uvek želi više… Posle susreta sa političarem koji je nekada bio njen dečko, još pre nego što se udala i postala poštovana žena, posvećena majka i uspešna novinarka, ona se upušta se u strastvenu, opasnu i zaraznu vezu, ali sa dalekosežnim posledicama.

Provokativna i intrigantna, Preljuba je roman o otkrivanju strasti u životu, o večitom pitanju nije li upravo „ova ljubav“ ona prava…

Koeljo ispituje nove granice ženske nevernosti –  Messaggero

I ovaj roman na neočekivan i nepogrešiv način pokazuje kako gubimo sebe kad ne cenimo ono što imamo –  Katarina Mihalak

Recept za ljubav – Kejti Ford

Šarmantno, zabavno i nadasve romantično! Savršena knjiga za poslepodnevni odmor –  Closer

Kejti Ford, neprikosnovena kraljica ljubavnih romana, ovim romanom nudi pravi recept za sladokusce koji uživaju u romantičnim pričama koliko i u kremastoj toploj čokoladi ‒ najboljem društvu za čitanje.

Zoi je zaljubljenica u kuvanje i stoga se prijavljuje za novo kulinarsko takmičenje koje će se emitovati na nacionalnoj televiziji. Ona i ostali takmičari smešteni su u jednoj živopisnoj engleskoj varoši. Međutim, idilu kvari njena cimerka, koja želi da pobedi po svaku cenu i ne preza ni od čega kako bi ostvarila svoj cilj. Kao da joj takmičenje i cimerka ne zadaju dovoljno muka, neodoljivo je privlači Gideon, koga bi trebalo da obilazi u širokom luku zato što je sudija. Međutim, sudbina će se postarati da se njihovi putevi ukrštaju mnogo češće nego što bi trebalo. Zoi je rastrzana jer veza sa sudijom podrazumeva diskvalifikaciju. Pored toga, njena ambiciozna cimerka budno motri na svaki njen korak i neprestano joj otežava život.

Prava poslastica! –  Star Magazine

PR – Aleksandar Ilić

Roman o ljubavnom trouglu koji istražuje granice ljubavi i beskonačnost interneta. Provokativni roman novog, svežeg i autentičnog glasa savremene srpske književnosti. Na mestu gde daunloud postaje piraterija, ljubav prevara a istina – PR, dvoje ljudi traga za izlazom iz ljubavnog trougla. U tom traganju razrešavaju se njihove ljudske i poslovne sudbine a skrivena, zabranjena i potisnuta osećanja iz emocionalnog podzemlja izlaze na čistinu.

Radnja romana jednim delom odvija se u elitnoj beogradskoj PR agenciji a drugim na internetu: od običnog flertovanja i razmene sličnih zadovoljstava na Facebooku ili Twitteru do najmisterioznijih prostranstava Deep Weba, gde je moguće iznajmiti Rent-A-Hacker usluge ili naručiti nečije ubistvo.

Vešto vođenom radnjom i uzbudljivim obrtima, „PR“ na duhovit i beskompromisan način daje sliku savremenog sveta, proširenog internetom i novim navikama koje je doneo 21. vek. „PR“ dolazi iz sadašnjosti a svojom univerzalnošću govori nam da su i internet i ljubav – nezaobilazni.

Osim što vas lako natera da instalirate sve aplikacije koje u knjizi pominje i da se upitate odakle su vam to poznati svi ovi ljudi, Ilić objašnjava, bez pardona, šta se krije iza slike stvarnosti koju kreira domaća PR scena. Njegova priča ogolila je bombastične nazive funkcija, iskrivljeni rečnik, isfabrikovane menadžere, lažni moral i nametnutu potrebu da svi izgledamo isto i ponašamo se isto. Kada pročitate ‘PR’ pročitali ste nas sve.-  Tanja Tatomirović, komunikolog

Roman kojeg se ne bi postidela nijedna evropska književnost – Ivan Jovanović, Novi magazin

Preporučujem čitaocima kao nešto sasvim novo i drugačije od svega onog, što je do sada, u srpskoj književnosti napisano – Dragan Tošić, Lozničke novosti

Prava majstorija –  Đorđe Bajić, City Magazine

Devojka iz voza – Pola Hokins

Opsesivna ljubav. Ledena dvoličnost. Pritajeno zlo. Život iz snova pretvoren u ružnu stvarnost.

Eto vidiš. Vidiš šta si me naterala da uradim.

Svakog dana Rejčel putuje istim vozom i prolazi pored kuće u kojoj je nekada živela, priseća se života koji je nepovratno izgubila. U mnoštvu ušuškanih prigradskih domova, pogled joj iznova luta do jednog u kom živi srećan bračni par ‒ dvoje mladih, lepih i naizgled srećno zaljubljenih supružnika. Međutim, stvarnost je daleko od te idilične slike, a Rejčel će ubrzo saznati šta se krije iza zatvorenih vrata savršenog doma.

Kada se u mirnom naselju dogodi zločin, Rejčel će shvatiti da je uključena u njega više nego što je i sama svesna. Rešena da otkrije istinu, moraće da se suoči sa sopstvenim demonima. Dok se gorke uspomene i duhovi prošlosti vešto prikradaju i odvlače je sve dublje u svet obmana, istina je mnogo bliže nego što iko može da zamisli…

U vozovima su poznata lica. Prepoznajem ih i oni verovatno prepoznaju mene. Ne znam mogu li da prozru ono što zaista jesam.

Neodoljivo misteriozno! ‒ Independent

Vrhunski triler čiji će vas rasplet ostaviti bez daha! – Stiven Votson