TESLIĆ: Uručeni ključevi povratniku Marku Pranjiću

0
1442

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš i načelnik opštine Teslić Milan Miličević uručili su danas ključeve novizgrađene kuće hrvatskom povratniku Marku Pranjiću u teslićkom naselju Studenci, koja je sagrađena u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Čordaš je rekao novinarima da je okviru ovog programa izgrađeno 29 stambenih jedinica za hrvatske i bošnjačke povratnike na području opštine Teslić ukupne vrijednosti 888.812 KM, a da će u naredna dva do tri dana ključevi biti uručeni za njih 26.

On je pojasnio da je riječ o donatorskim sredstvima iz 2013. godine.

– To su sredstva iz 2013. godine i tu je negdje uvijek mali trag tuge što ne uspijevamo to brže uraditi, ali i zahtjevi donatora su veliki, tako da se i mi moramo malo uklapati u te evropske i svjetske standarde – izjavio je Čordaš.

On je naveo da će se u ovu lokalnu zajednicu kroz projekte izgradnje kuća i infrastrukture investirati oko 2.000.000 KM.

– Već 34 kuće su u fazi projektovanja, a i u ovom sljedećem projektu, koji će ići u 2019/20. godini, biće još deset kuća – najavio je Čordaš.

Kada je riječ o projektu stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica iz Doboja koja su smještena u objektu Dom penzinera u ovom gradu, Čordaš je pojasnio da je riječ o kreditnim sredstvima od oko 6.000.000 KM i da je kreditor – Evropska razvojna banka “konačno prihvatila taj projekat”.

– Ja ih razumijem, riječ je o najvećem projektu, vrijednom oko 6.000.000 KM, od 134 stambene jedinice i možda smo malo previše nervozni jer bi htjeli da to riješimo što prije – naveo je Čordaš, koji očekuje da će se već od ljeta krenuti sa aktivnostima na projektu, a od ove godine i sa gradnjom.

On je naglasio da u realizaciji ovog projekta postoji korektna saradnja Vlade Srpske i Gradske uprave Doboj.

Korisnik kuće Marko Pranjić, koji je samac i privremeno je zaposlen u Rovinju u Hrvatskoj, zahvalio je donatorima koji su mu omogućili da poslije pet godina ponovo živi u svojoj kući.

Svečanosti uručenja ključeva prisustvovao je i potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković.

Srna