Da Vinčijeva “Mona Liza” uskoro možda deo putujuće izložbe

0
1478

Remek-delo slavnog Leonarda da Vinčija “Mona Liza”, koja je proteklih gotovo 500 godina u stalnoj postavci pariskoga Luvra, uskoro bi mogla da se zagonetno smeši i posetiocima muzeja drugih francuskih gradova u sklopu neuobičajene turneje.

Francuska ministarka kulture Fransao Nisin je za radio “Europe 1” rekla da “vrlo ozbiljno razmatra” predlog o putujućoj izložbi najprestižnijih umetničkih dela po zemlji.

“Ponovo ću s direktorom Luvra o tome razgovarati”, rekla je ona, dodavši da ne vidi razlog zbog kojeg bi takva dela trebala da se čuvaju na jednom mestu.

“Prioritet mi je da radim protiv kulturne segregacije, a jedan od načina je premeštati ih iz jednog izložbenog prostora u drugi”, objasnila je.

Svake godine upravo ova slika privuče milione posetilaca iz čitavog sveta.

Ministarka odbacuje zabrinutost stručnjaka kada je u pitanju očuvanje platna, kao primer navodeći potez predsednika Emanuela Makrona koji je Britancima ponudio čuvenu tapiseriju za izložbu u Velikoj Britaniji 2022. godine, čime će svetski poznata umetnina prvi put nakon 950 godina napustiti francusko tle.

Gradonačelnik Lensa, koji od decembra 2012. godine ima novu galeriju Luvr-Lens, već je pokazao interes za izlaganje slike koja je poslednji put pariski Luvre napustila zbog izložbi u Tokiju i Moskvi 1974. godine. Pre toga je 1963. godine nekoliko meseci provela u Vašingtonu i u Njujorku.

Godine 2013. Luvr je odbio zahtev Firence, grada u kojem je Da Vinči verovatno započeo svoj rad, da se slavna slika tamo izloži.

Možda je razlog tome bio događaj iz 1911. kada je Mona Lizu iz Luvra ukrao Italijan koji je 1913. godine uhapšen u trenutku kada je neprocenjivo vrednu sliku želeo da proda jednom kolekcionaru.