5 dokaza zašto je veza Kristijana Greja i Ane Stil nešto što ne želimo u realnom životu

Pre svega zato što smo videli mnogo više scena svađa nego seksa!

O trilogiji “Pedeset nijansi” već par godina ne prestaje da bude u žiži javnosti kako zbog svog eksplicitnog sadržaja, tako i zbog posesivnog i neosvojivog Kristijana koga je ipak uspela da smiri i pripitomi nežna i naivna Ana Stil. Nakon što smo pogledali i pročitali sva tri dela, imamo jasniju sliku njihovog odnosa i zašto njihova veza ne treba da vam bude dobar primer.

Poznata američka psihoterapeutkinja doktorka Džen Man analizirala je njihove svađe i ukazala na ključne probleme koje se ne javljaju u knjigama i na filmskom platnu, već u realnom životu. Sigurni smo da ćete se pronaći u sledećim situacijama, ali imamo odlične savete kako da ih rešite i da se više nikada ne ponovite.

P.S. Ako niste gledali “Pedeset nijansi – Oslobođeni”, upozoravamo da naredni paususi sadrže detalje koje mogu da vam otkriju detalje iz filma. 

Prva svađa: Kristijan je ljut na Anu zbog sunčanja u toplesu tokom medenog meseca

Već na samom početku filma i na samom početkom njihovog medenog meseca, Kristijan je ljut na svoju suprugu kojs želi da se sunča u toplesu, pritom tvrdeći da se ustvari brine zbog mogućih paparaci fotografa, a istina je da mu smetaju pogledi drugih frajera na plaži. “To je tipično ljubomorno ponašanje muškaraca koji voli da kontroliše stvari i manipuliše. Takođe, on nema poverenja u svoju suprugu jer sumnja da bi ona možda mogla da bude u iskušenju ako joj se neki muškarac nabacuje”, tvrdi Dr Man. Ukoliko primetite bilo kakve zabrinjavajuće signale ljubomore kod svog dragog, odmah popričajte i postavite granice kako na kraju ne bi imale posla sa psihopatom.

Druga svađa: Kristijan je ljut zato što Ana ne koristi njegovo prezime

Ana odlučuje da će u firmi zadržati svoje prezime kako zaposlenima ne bi upadalo u oči to što je ona sada udata za šefa i da je na tu poziciju došla zahvaljujući njemu. Međutim, izbegava da razgovara sa Kristijanom o tome i kada on to saznaje uvređen dolazi i nastaje svađa!

“Izbegavanje konverzacije sa partnerom samo zato što se plašimo da ne dođe do konflikta nije zdrav odnos”, objašnjava dr Man. U ovoj slučaju Ana je trebalo da razgovara sa Kristijanom pre svega o tome što ima problem da krije stvari od njega  i nije iskrena zbog straha od sukoba. Zapamtite da se ne morate uvek složiti sa mišljenjem svoje jače polovine i da je zdravo da imate svoj stav o nekoj temi. Ali, što je važnije, ne smete da imate tremu ili strah da pričate o bilo čemu. Sloboda u vezi podrazumeva da kažete sve što vam je na umu bez brige da će druga strana takvo nešto uzeti za zlo.

Treća svađa: Ana je ljuta jer je Kristijan kupio izdavačku kuću u kojoj radi

Kristijan kupuje firmu u kojoj njegova supruga radi i saopštava joj to tek nakon kupovine i njegove planove da planira da je nazove po njoj kako bi ona jednog dana postala CEO kompanije.

“Ovo nije jedan zdrav izbor”, tvrdi dr Man. “U zdravoj vezi, parovi pričaju o planovima koji mogu da utiču na karijeru ili život ovog drugog”, objasnila je doktorka. Zapravo, Ana je ovde napravila pametan potez tako što je rekla Kristijanu da želi priliku da sama izgradi uspešnu karijeru, umesto što će je temeljiti na njegovom imenu ili novcu.

Četvrta svađa: Kristijan je ljut zato što je Ana izašla u bar

Ana je isplanirala izlazak sa drugaricom i odlučuje da izađe u bar, umesto što će ostati kući. Odlučuje da prećuti Kristijanu koji nije u gradu i brine se za njenu bezbednost (otuda zabrana izlaska u grad) i kada se vrati i sazna za njen izlazak ljut je i ne želi da komunicira. Ovde kao što pretpostavljate se javljaju dva problema.

Prvi: ponovni problem u komunikaciji, jer Ana ne sme da obavesti Kristijana da će ipak izaći u grad.

Drugi: Kristijanovo detinjastvo ponašanje i ignorisanje i traženje načina da joj se osveti.

Gde god da želite da se krećete to je samo vaše pravo i nikome ne treba da polažete račune, ali dužni ste da svoje voljene obavestite o svojim planovima kako ne bi brinuli posebno ako situacija nije najbezbednija i vaš život može da bude u opasnosti.

Peta svađa: Ana pravi ljubomorne scene jer se Kristijan čuo sa bivšom devojkom

Kristijan odlazi na piče sa gospođom Robinson nakon svađe s Anom zbog neplanirane trudnoće.

“Ako partner ima i dalje kontakt s bivšom partnerkom i o tome ne obaveštava sadanju dolazimo do zaista velikog problema u komunikaciji i poverenju”, kaže dr Džen.

Ovde moramo da stanemo na Aninu stranu jer bi skoro svaka devojka isto reagovala, ali već kao što smo spomenuli nekoliko puta, sve svađe koje su nam poslužile kao inspiracija  iz “Pedeset nijansi” zapravo su ogledalo mnogih realnih situacija i glavnih problema u vezi. Nijedan zdrav odnos se ne može izgraditi ako ne postoji poverenje i dobra komunikacija, ako se stvari prećutkuju i par ne radi kao tim, već zasebno donosi odluke.

Cosmopolitan