Wi-Fi internet odlazi u istoriju, stiže revolucionarni Li-Fi

0
15

Iako je prošao gotovo nezapaženo u javnosti i medijima, jedan događaj od prošlog meseca najavio je revolucionarne promene u korišćenju interneta. I to je već sada definitivno.

Stoga ne čudi što su dežurni krivci za za to već simbolično poručili: “Žao mi je Fi-Wi. Imali smo mnogo lepih trenutaka.” A sve je, zapravo, počelo još 2011. godine kada je Harald Has sa Univerziteta u Edinburgu prvi put demonstrirao  kako paljenjem i gašenjem svetla na jednoj LED sijalici može da prenese mnogo više podataka nego mobilni odašiljači.

Na bazi tog otkrića razvijena je  tzv. Li-Fi (Laj-Faj) tehnologija bežičnog prenosa podataka velikom brzinom, i to koristeći vidljivu svetlosnu komunikaciju (VLC) koja služi kao posrednik, a koristi vidljivo svetlo između 400 i 800 teraherca.

Cela tehnologija funkcioniše kao neverovatno napredan oblik Morzeove azbuke, tj. kao paljenje i gašenje baterijske lampe da bi se poslala poruka. Na isti način kada se pali i gasi velikom brzinom LED sijalica može da se koristi za pisanje i prenošenje podataka u binarnom kodu, a u pitanju je toliko brzo paljenje i gašenje svetla da ono čak nije ni vidljivo ljudskom oku.

Naučnici su nastavili da testiraju i razvijaju ovu tehnologiju i ove godine konačno uspeli da ostvare brzinu protoka od čak 224 gigabita po sekundi u laboratorijskim uslovima. Međutim, tek prošlog meseca ova tehnologija prvi put je isprobana van laboratorije, i to u kancelarijama i industrijskom delu Talina, glavnog grada Estonije, a rezultat je bio fascinantan.

[facebook][tweet][Google][follow ]

KucaStil