UNESKO ODLUČIO – KOSOVO JE SRBIJA! Pobeda Srbije u Parizu – ODBIJEN predlog Albanije!

0
9

Za predlog Srbije bilo je 59, protiv 89, a uzdržano 22 zemlje. Predlog za odlaganje podržali Rusija, Brazil, Indonezija, Kina, Rumunija, Grčka. Protiv Francuska, Britanija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija. BiH uzdržana.

Među zemljama koje nisu podržale prijem Kosova su Brazil, Kina, Španija, Rusija, Indija, Kazahstan, Belorusija, Palestina, Severna Koreja, Slovačka, Urugvaj, Venecuela, Bahrein, Indonezija…

Uzdržani su, između ostalih, bili Bosna i Hercegovina, Kolumbija, Grčka, Nigerija, Peru, Poljska, Rumunija, Singapur, Trinidad i Tobago, Tunis i Zambija.

Za pristupanje Kosova Unesku između ostalih glasali su Belgija, Francuska, Kanada, Bugarska i Belize, Irska, Island, Italija, Litvanija, Malezija, Pakistan, Panama, Norveška, Novi Zeland, Portugalija, Češka, Velika Britanija, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Čad, Tajland, Turska, Avganistan, Albanija, Nemačka, Andora…

Predlog za prijem Kosova je prethodno obrazložen da nije u pitanju glasanje za priznanje Kosova kao države ili za ulazak u UN, već zahtev da se “građanima Kosova omogući pristup kulturnim vrednostima i obrazovanju”, kao i da se “na kraju podrži misija Uneska”.

Na drugoj strani, ponovljeno je da bi prijem Kosova u Unesko značio politizaciju te organizacije, kao i kršenje međunarodnog prava.

Prethodno je Generalna konferencija na predlog Srbije glasala o odlaganju izjašnjavanja o toj temi, ali je taj predlog odbijen.

Protiv predloga Srbije bilo je 89 zemalja, za 59, 22 članice Uneska su bile uzdržane‚ a 16 nije prisustvovalo glasanju.

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković na početku sednice je predložio da se odluka o prijemu Kosova u Unesko odloži nakon čega je usledila žučna rasprava.

Predlog Srbije su podržale Rusija, Argentina, Kuba i Kina, dok su se usprotivile SAD (nemaju pravo glasa), Velika Britanija, Nemačka i Austrija.

Kada je ambasador Srbije zatražio da se odluka odloži, ambasador Velike Britanije je rekao da je protiv odlaganja jer se nikada nije desilo da Generalna konferencija odbije zemlju koju je predložio Izvršni odbor.

Srpski ambasador je rekao da je to tačno, ali je naveo da je reč o presedanu jer Kosovo nije država već teritorija.

Nemačka je odbila zahtev za odlaganje odlučivanja sa obrazloženjem da je odluka već doneta na sedici Izvršnog odbora. Austrijski ambasador je naveo da su Austriji bliski i Kosovo i Srbija, ali da je njegova zemlja protiv odlaganja sednice.

Misija UN na Kosovu smatra da je reč o pitanju za Generalnu konferenciju.

Argentina smatra da prijem Kosova u Unesko nije u skladu sa Rezolucijom 1244, a Kuba da je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Kuba je striktna u poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije i to su motivi zbog kojih je protiv članstva Kosova u Unesku.

Kina smatra da bi prijem Kosova u Unesko mogao negativno da se odrazi na dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu pod pokroviteljstvom EU.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da su se pred glasanje o članstvu Kosova u Unesku vršili veliki pritisci.