Teslić – Malinarstvo jedna od najmasovnijih poljoprivrednih djelatnosti

0
624

Malinarstvo je jedna od najmasovnijih poljoprivrednih proizvodnji u opštini Teslić, kojom se bavi oko 320 proizvođača. Berba će zbog vremenskih prilika ove godine početi nešto ranije, a malinari sa zebnjom iščekuju i vijesti o cijeni ovog voća po kilogramu.

Kako bi proizveli malinu vrhunskog kvaliteta, četvoročlana porodica Bojanović iz Ruževića kod Teslića naporno je radila i ulagala u proizvodnju tokom cijele godine. Prošlogodišnja cijena maline po kilogramu ih je razočarala, a zarade, kažu, nije bilo. Јedva su pokrili troškove proizvodnje. Dok iščekuju berbu, strahuju da se isti scenario ne ponovi i ove godine.

U teslićkom Udruženju poljoprivrednih proizvođača “Poljotes” uvjeravaju da će sve proizvedene količine maline biti otkupljene. Međutim, cijena maline po kilogramu biće poznata tek u toku berbe. Teslićki malinari su, tvrde, imali sreće, jer su uopšte pronašli kupca.

“Već su sklopljeni ugovori uz sve klauzule na zajedničkom dogovornom sastanku između otkupljivača, proizvođača i mene kao šefa Odsjeka za poljoprivredu i predstavnika “Poljotesa”. Postignut je konsenzus oko načina otkupa i definicije ugovora”, kaže predsjednik “Poljotesa” i stručni saradnik u Odjeljenju za privredu i poljoprivredu u Opštinskoj upravi Teslić Njegomir Klječanin.

To što će maline sigurno biti otkupljene, malinarima nije dovoljno da bi proizvodnja bila isplativa, a njihov rad i ulaganja opravdani. Poslije prošlogodišnje cijene, dio njih već je obustavio proizvodnju.

“Јa sam probao još ovu godinu, vidjećemo, ako se nastavi ovako, ne isplati se raditi džabe. Sa tri KM bismo svi bili zadovoljni, to je neka cijena – da ima i malinar zaradu i da pokrije troškove”, ističe malinar Јovan Bojanović.

Klječanin dodaje da je opšte poznato da hladnjače formiraju cijenu maline u toku berbe. Kaže da je sigurno da niko neće rizikovati ovako kvalitetnu malinu, a da cijena bude niža nego prošle godine. Naravno, ne može to niko garantovati.

Prošle godine u Tesliću proizvedeno je više od 350 tona maline.

Ove godine, ta brojka biće znatno manja. Malinari koji nisu odustali od proizvodnje nadaju se da će ova godina pokazati da proizvodnja maline ipak ima perspektivu.

U suprotnom, kažu, biće to kraj još jedne masovne proizvodnje.