SKUPŠTINA SMIJENILA FUNKCIONERE, A MILIČEVIĆ NAJAVIO STOPIRANJE

0
868

Odbornici Skupštine opštine /SO/ Teslić odlučili su danas da razriješe dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje Nikolu Stokića, te direktora teslićkog Doma zdravlja Mladena Kovanušića i članove Upravnog odbora ove zdravstvene ustanove, a načelnik opštine Milan Miličević najavio je da će stopirati izvršenje ovih odluka.
Odlukom većine odbornika na mjesto direktora Doma zdravlja “Sveti Sava”, umjesto Kovanušića, imenovan je Đurađ Trivunović koji je prije toga podnio neopozivu ostavku na funkciju načelnika opštinskog Odjeljenja za finansije.

Za razrješenje su glasali odbornici SNSD-a, PDP-a, DNS-a, SP-a, SDP-a, Nezavisnog kluba odbornika i Srpske radikalne stranke – “Srpska u sigurne ruke”. Protiv su bili odbornici SDS-a, a uzdržani odbornici SDA.

Odbornici su odlučili da Stokića smijene sa funkcije načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje, a na njegovo mjesto imenovana je Branka Đorđić.

Iako je na dnevni red uvršten i prijedlog rješenja o razrješenju potpredsjednika Skupštine opštine Mehmeda Dubravca, odbornici su prihvatili zaključak predsjednika Skupštine Miroljuba Letića da o povjerenju Dubravcu bude raspravljano na narednoj sjednici SO u julu.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević ocijenio je nezakonitom odluku Skupštine opštine o razrješenju direktora i članova upravnog odbora Doma zdravlja “Sveti Sava”, kao i načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje.

“Situacija je jednostavana. Skupština je usvojila prijedloge za ta razrješenja, a ona su nezakonita. Nisu u skladu ni sa Statutom opštine ni sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, te će u odgovarajućem zakonskom roku biti preduzeti upravni i drugi sporovi da bi se one osporile”, rekao je Miličević.

On je poručio da će, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, izuzeti od izvršenja skupštinsku odluku o imenovanju dok se o tome ne izjasne nadležne institucije.

Komentarišući neopozivu ostavku na funkciju načelnika Odjeljenja za finansije Đurađa Trivunovića, koji je odlukom većine odbornika imenovan na funkciju direktora teslićkog Doma zdravlja, Miličević je poručio da načelnik opštine ima ovlaštenje da predloži i razriješi načelnika bilo kojeg odjeljenja i da imenuje vršioca dužnosti, što naravo usvaja Skupština.

On kaže da nije iznenađen današnjim ponašanjem odbornika PDP-a, za koje je rekao “da su pod velikim pritiskom i da su se iz njima znanih razloga na prošloj i današnjoj sjednici ponašali na ovaj način”.

Miličević je poručio da odnosi SDS-a i PDP-a u okviru Saveza za promjene neće biti narušeni na republičkom nivou.

Odbornik PDP-a Radojica Todić poručio je da današnje glasanje odbornika ove stranke ne znači da je došlo do promjene dosadašnje skupštinske većine, već nezadovoljstvo PDP-a i većine građana Teslića radom predsjednika opštinskih odbora političkih partija koje imaju većinski broj odbornika u Skupštini opštine.

On smatra da je u Tesliću neophodno smiriti političku sitaciju zajedničkim razgovorom predstavnika SDS-a i SNSD-a.

Todić je najavio da će, kao primjer ostalim strankama, već na prvom sastanku teslićkog PDP-a ponuditi ostavku.

Odbornik SNSD-a Mišo Stojanović ocijenio je da od danas načelnik opštine Teslić nema više potrebnu podršku odbornika zbog nezadovoljstva njegovim radom, ali i radom načelnika pojedinih opštinskih odjeljenja.

On kaže da će u narednom peridu biti raspravljano i o povjerenju načelnicima ostalih odjeljenja s obzirom na to da nije usvojen izvještaj o radu nijednog opštinskog odjeljenja.

“Nismo razgovorali o novoj skupštinskoj većini. Ako bude potrebe i ako zaključimo da je to u interesu nas i građana Teslića, to ćemo uraditi u narednom periodu”, najavio je Stojanović.

On je kao opasnu ocijenio najavu načelnika opštine da će stopirati skupštinske odluke o imanovanju i razrješenju, dodajući da će preduzeti odgovarajuće korake ako se to desi.

Predsjednik Skupštine opštine Miroljub Letić izrazio je nadu da u narednom periodu neće biti problema u funkcionisanju Skupštine.

Odbornici na današnjoj sjednici Skupštine opštine raspravljaju o 37 tačaka dnevnog reda.