Šamac: Nastavljena podjela vaučera

0
28

U Šamcu je danas nastavljena podjela platnih kartica po vaučer modelu Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

042003

Podjela ukupno 759 vaučera za stanovnike mjesnih zajednica Donja i Gornja Crkvina, Škarić, Pisari, Zasavica, Hrvatska Tišina, Tišina, Novo Selo, Novo Selo dva, Donji Hasić, Grebnice i Tursinovac počela je u prostorijama Mjesne zajednice Tišina, a za stanovnike Šamca u prostorijama bivšeg “Uniglasa”.

Ovo je četvrta podjela platnih kartica u Šamcu.

Načelnik opštine Savo Minić rekao je da je zajedno sa današnjim kontingentom podijeljeno ukupno 2.300 vaučera na ovom području da bi stanovnici, koliko je moguće, pokušali sanirati štetu.

On kaže da je cilj stvaranje osnovnih uslova za život stanovništva, ali da još ima onih kojima ni vaučer nije dovoljan da saniraju objekte, jer su oštećenja velika.

“Pripremamo sa donatorskim agencijama i onima koji žele pomoći rekonstrukciju porodičnih stambenih objekata. Radi se 13 kuća, a danas će početi gradnja 19 stanova u Alžircu u Mahali”, istakao je Minić.

On je rekao da je opština Šamac Upravnom odboru Fonda solidarnosti proslijedila 12 pitanja koje je dobila od stanovnika kao pritužbe.

“Imamo pritužbe stanovnika koji imaju štetu manju od 5.000 KM. Postoje i tehnički problemi koje rješavamo u hodu, kao što je stanje na platnoj kartici ili neispravan pin. Imamo i realnih problema, pa tako sada vaučer ne mogu dobiti stanovnici koji su radi egzistencije i zbog rada u susjednoj opštini morali da se odjave sa ovog područja, a činjenica je da su živjeli ovdje i da im je sve potopljeno”, naveo je Minić.

Bijeljina: Do kraja sedmice biće podijeljeno 4.100 vaučera

Na području Semberije dosad je stiglo ukupno 4.100 vaučera za stanovništvo čije kuće su uništene u poplavama i do kraja sedmice podjela će biti završena, rekao je koordinator Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske Zoran Maletić.
“U prvom talasu podijeljeno je 2.100 vaučera, a do kraja ove sedmice stanovnicima će biti uručeno još ukupno 2.000. Podjelu drugog kontingenta, koja je počela početkom prošle sedmice, nastavljamao sutra u gradu u čitaonici Ulice `Filip Višnjić`”, rekao je Maletić.

On je podsjetio da je u jedinstvenom registru štete evidentirano oko 5.000 stanovnika Semberije koji imaju pravo na ovu vrstu pomoći.

Izvor/Srna