Poziv opštinama da pošalju prijedloge projekata

0
13

BANJALUKA, Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izrazila je nadu da će lokalne zajednice iskoristiti priliku i predložiti projekte za dodjelu nepovratnih sredstava iz finansijskog mehanizma za projekte integrisanog i održivog lokalnog razvoja.


resic1

Rešićeva je rekla da u fondu trenutno ima nešto više od pola miliona KM, a da će se pri izboru dodatno bodovati projekti u opštinama koje su bile pogođene poplavama.

Ona je navela da se iz ovog fonda mogu finansirati dvije vrste projekata. Riječ je o projektima koji se odnose na ruralni razvoj i mogu ga koristiti samo opštine, te oni koje mogu koristiti i opštine i gradovi, a tiču se jačanja infrastrukturnih kapaciteta jedinica lokalne samouprave, što znači i sanacije javnih ustanova, preduzeća i slično.

Rešićeva kaže da se najmanje može dobiti 50.000 KM, a najviše 100.000 KM.

Prema njenim riječima, o tome koji će projekti biti finansirani odlučivaće projektni odbor koji čine predstavnici Švajcarske agencije za razvoj, UNDP-a, Vlade i Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, a nakon toga saglasnost za realizaciju projekata razmatraće i Vlada Republike Srpske.

Jedan od uslova je i da projekat ne može trajati duže od osam mjeseci, odnosno njegova realizacija mora biti završena najkasnije do kraja maja 2015. godine.

Fond za lokalni razvoj u Republici Srpskoj osnovan je u martu kada je potpisan Memorandum o razumijevanju uspostave finansijskih mehanizama za lokalni razvoj u Srpskoj.

Memorandum su potpisali zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog programa UN /UNDP/ Zahira Virani, ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Snježana Vujnić i direktor Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Jozef Ginter.

Tada je najavljeno da će u prvoj godini Fond raspolagati sredstvima u iznosu od 540.000 američkih dolara, od čega je 400.000 dolara obezbijedila Švajcarska agencija za razvoj i saradnju kroz UNDP-ov Projekat integriranog lokalnog razvoja, dok je oko 140.000 dolara osigurala Vlada Republike Srpske.

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske raspisala je 14. jula javni poziv za jedinice lokalne samouprave u Srpskoj za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu nepovratnih sredstava iz finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja.

Rok za dostavljanje prijedloga projekata je 30 dana od dana objavljivanja javnog poziva.

Izvor/Srna