PODJELA REGRESIRANOG DIZELA KRAJEM MJESECA

0
340

Isporuka regresiranog dizel-goriva, koje poljoprivrednici u Srpskoj plaćaju po cijeni nižoj od maloprodajne za 0,60 KM po litru, počinje krajem mjeseca, a ratari ističu da “plavi dizel” stiže u pravo vrijeme jer se užurbano pripremaju za proljećnu sjetvu.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da su podjelu regresiranog dizela tempirali za kraj marta jer u tom periodu počinje proljećna sjetva.

– Jedan od prioritetnih zadataka u našem radu je vođenje odgovorne politike prema domaćim proizvođačima, tako da će ove, kao i prethodnih godina, poljoprivrednici “plavi dizel” dobiti u optimalno vrijeme kako bi troškovi sjetve bili manji – istakli su u resornom ministarstvu.

Naveli su da je javni poziv za distributere nafte i naftnih derivata u Srpskoj koji su željeli da učestvuju u prodaji regresiranog dizel-goriva zatvoren te da je prije isporuke goriva ostalo samo da potpišu sporazum o saradnji sa distributerima.

– Spisak ovlašćenih benzinskih pumpi objavićemo na internet stranici ministarstva, nakon čega zvanična isporuka goriva može da počne. Očekujemo da će to biti krajem mjeseca, najvjerovatnije 30. marta – naveli su u resornom ministarstvu. Pojasnili su da pravo na regresirani dizel imaju registrovani poljoprivredni proizvođači te da je gorivo namijenjeno za potrebe proljećnih i jesenjih radova u ovoj godini.

– Maksimalna količina goriva koju poljoprivrednici mogu preuzeti sa benzinskih pumpi po nižim cijenama je 100 litara po hektaru zemljišta – rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i naveli da je za podjelu “plavog dizela” prethodnih godina iz agrarnog budžeta u prosjeku izdvajano oko sedam miliona KM.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Brane Mastalo kaže da “plavi dizel” stiže u pravo vrijeme jer se radovi u polju polako zahuktavaju.

– Ratari sa pripremom zemljišta i sadnjom žitarica kreću od sredine aprila, a mi smo već neke kulture zasadili. Prije 15 dana su nam isplaćeni podsticaji za proizvedeno i prodato povrće i taj novac nam je veliki vjetar u leđa za novi ciklus proizvodnje. Sve ćemo uložiti u sjetvu kako bismo ostvarili veću proizvodnju. Veoma smo zadovoljni podrškom resornog ministarstva – rekao je Mastalo i podsjetio da poljoprivrednici u FBiH ne dobijaju “plavi dizel”.

Jeftinije gorivo za poljoprivrednika iz Lijevče polja Duška Banjca od velike je pomoći naročito ovog proljeća jer planira da žitarice i povrće zasije na desetak hektara.

– Regresirano gorivo će mi dobro doći jer je proljećna sjetva ove godine skuplja za oko 15 odsto nego lani. Repromaterijal je značajno poskupio, kao i sjemenski krompir i luk, jer je lani podbacio rod u cijeloj Evropi – naveo je Banjac.

Isplata podsticaja
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić rekao je da je od 71 milion KM podsticaja za prošlu godinu već isplaćeno oko 62,5 miliona KM, istakavši da će u narednim danima isplata biti intenzivirana s obzirom na to da dolazi proljećna sjetva.

On je naveo da je “karpo” softver, koji je juče prezentovan domaćim poljoprivrednicima, jedinstven sistem u regionu koji će doprinijeti manjem korišćenju pesticida, odnosno zdravijim proizvodima, jer će proizvođačima omogućiti da dobiju pravovremene informacije na osnovu kojih će moći zaštititi zasade od biljnih bolesti. (Glas Srpske)