Osnivač Facebooka za kojeg nikad niste čuli

0
9

NJUJORK, Svi znamo za prvog čovjeka, Marka Cukerberga, a ako ste gledali film „Društvena mreža“ upoznati ste sa Eduardom Severinom, Dastinom Moskovicem i Krisom Hjuzom. Ipak peta osoba koja je učestvovala u „rađanju Facebooka“ se ne nalazi na listi osnivača, ali ga Wikipedia priznaje kao takvog. Njegovo ime je Endru Mekolum.

Na Hardvardu Cukerberg je pozvao Mekoluma da mu pomogne oko dizajna sajta. Ipak, on nije studirao grafički dizajn, već kompjuterske nauke, ali je dobio veoma nezahvalan zadatak koji niko drugi nije želio.

Čak je i bio dio prve ekipe koja je iznajmila stan u Kaliforniji, ali je poslije određenog vremena odlučio da se vrati na fakultet i završi školovanje.

– Facebooku sam pristupio kao iskustvu koje treba proći jednom u životu i bilo je sjajno, ali mi je bilo mnogo bitnije da završim školovanje – objašnjava Mekolum.

Nedavno se priključio kompaniji Philo u Bostonu i postao njihov direktor. Ova kompanija se bavi strimovanjem televizijskog sadržaja i osnovana je od studenata Harvarda, prenose agencije.