“Narodni front”: Poništiti nominacije Neškovića i Markovića

0
13

Nevladina organizacija “Narodni front” iz Banjaluke podnela je CIK-u BiH prigovor sa zahtevom za poništavanje nominacije nezavisnih kandidata za predsednika Republike Srpske Mladena Neškovića i Vladana Markovića, zbog sumnje da je njihova kandidatura trebalo da posluži za najveću izbornu prevaru od Dejtona naovamo.


“Kandidaturom Neškovića i Markovića, za koje je iz Saveza za promene potvrđeno da je reč o vozaču i telohranitelju Ognjena Tadića, grubo su prekršena najmanje dva člana Izbornog zakona BiH i izborni sistem doveden do apsurda. Ukoliko se dozvoli da Nešković i Marković učestvuju na predstojećim izborima, izborni proces će biti u potpunosti kompromitovan i legitimitet izbora će biti doveden u pitanje”, saopšteno je ove organizacije za borbu protiv kriminala i korupcije.

Iz “Narodnog fronta” poručuju da su odlučili podneti i formalni prigovor CIK-u “kad ova institucija već sama nije našla za shodno da reaguje na očiglednu prevaru Saveza za promene i Ognjena Tadića, koji na ovaj način pokazuje kako bi upravljao Republikom Srpskom, kad bi mu narod poklonio poverenje 12. oktobra”.

“Svedoci smo da je naš izborni sistem već godinama žrtva raznih manipulacija političkih partija, pogotovo kad je reč o takozvanim nezavisnim kandidatima, koji su, kako je praksa pokazala, zapravo samo sredstvo da se dođe do potpune kontrole biračkih odbora, odnosno manipulacije izbornim rezultatima”, navodi se u saopštenju.

Javno priznanje Ognjena Tadića o tome da su dvojica navodnih nezavisnih kandidata zapravo njegov vozač i telohranitelj, navode iz “Narodnog fronta”, predstavlja dokaz o tome da je reč o bezobzirnoj prevari, zbog čega pozivaju CIK da učini sve što je u njihovoj moći da osuete ovaj pokušaj i odgovorne suoči sa zakonom propisanim sankcijama.

SRNA