Manje poznate stvari o Majklu Džordanu!

0
16

Leteći Majkl je 1985 godine proglašen za najboljeg novajliju u NBA ligi. Sve što je radio bila je istorija.

Majkl Džordan koji je na draftu 1984. izabran kao treći pik, iza Hakima Olajdžuvona i Sema Bouvija, 12. septembra iste godine potpisao je prvi profesionalni ugovor. On je tada imao samo 21 godinu.

Džordan je 1985 godine proglašen za najboljeg novajliju u NBA ligi.

Ovo je 10 stvari koje možda niste znali o Letećem Majklu.

1. TROVANJE

U čuvenoj utakmici broj 5. te 1997. godine između Čikago Bulsa i Jute Džez, iako da se za mnalo na kraju meča onesvesti na Pipenovim rukama, Džordan je to veče postigao 38 poena.

Ova utakmica se smatra za jednu od njegovih najboljih parija u NBA. Svi su znali da Džordanu nije dobro, ali se tada verovalo da ima grip. Pa je utakmica tako i dobila naziv – “Flue Game” (Grip utakmica)

Nekadašnji trener košarkaša Čikago Bulsa Tim Grover otkrio je kako je Majkl Džordan bio zapravo otrovan uoči pete utakmice NBA finala 1997. godine protiv Jute.

“Bili smo smešteni u hotelu i svi su znali da je to mesto gde odsedaju Bulsi uoči utakmica protiv Jute. Majkl je ogladneo, a kako posluga za sobu više nije radila nazvao sam obližnji restoran i naručio picu”, prisetio je Grover:

“Pet osoba nam je donelo picu i odmah sam mu rekao da imam loš predosećaj. Od svih igrača u sobi, jedino je on jeo. Sve je te večeri bilo u redu, a onda sam dobio telefonski poziv oko dva sata ujutro. Došao sam u sobu, a Majkl se na krevetu grčio od bolova. Odmah smo znali da nije gripa, već trovanje hranom. Namera je bila jasna, onemogućiti da neki od naših igrača ne nastupe”, rekao je Grover.

2. AKCIONI HEROJ

Serija “ProStars” potrajala je doduše samo dve sezone tokom devedesetih godina. Najkraće rečeno zaplet je bio sledeći – tri sportske zvezde žive zajedno i spasavaju svet od napasnika. Majkl Džordan je bio mozak ove grupe. Ipak njegovog glasa u tom crtaću nema.

3. ZAŠTO JE DŽORDANU JEZIK ČESTO BIO NAPOLJU?

Kada bi Džordanov otac popravljao nešto po kući on bi isplazio jezik napolje. Džordanov otac je jednom prilikom objasnio da je to prosto nasledno u njihovoj porodici.

“Koliko se ja sećam to još kreće od mog dede”, rekao je tada Džordanov otac.

Džordanov gest je toliko zanimao javnost da je list Čikago Tribjun izbunario negde da se to poklapa sa tvrdnjom antropologa Dezmonda Morisa koji takav čin opisuje na sledeći način:

“To nije samo gest koncentracije već znači i – ostavite me na miru”.

4. GDE JE OTIŠLA PRVA PLATA IZ VIZARDSA!

U prvoj godini igranja za Vizardse Džordan je bio plaćen milion dolara. On je celokupan iznos dao kako bi se pomoglo žrtvama i njihovim porodicama tokom napada 11. septembra kada su srušene kule bliznakinje.

 Izvor:Kurir