Lovcima stiže novac za unapređenje sadržaja – Ulaže se u video-nadzor i formiranje čeka

0
558
(Foto: Steve Oehlenschlager/shutterstock.com)
U aprilu bi trebalo da krenu prve investicije za unapređenje lovstva u RS, a benefiti ovih ulaganja mogli bi da se osjete već iduće godine, poručuju iz Lovačkog saveza RS.

Iz saveza za eKapiju objašnjavaju da je novac za investicije dobijen iz budžeta RS, te da je ovo prva godina da su postali budžetski korisnici.

– Lovačkom savezu RS je pripalo 400.000 KM koje ćemo da raspodijelimo našim udruženjima. Savez broji 81 udruženje i od njih je zatraženo da urade projekte koji se isključivo odnose na ulaganja u unapređenje lovstva u RS.

Kako ističu, novac će, između ostalog, biti iskorišćen u postavljanje video-nadzora na lovištima i formiranje tzv. čeka. Planirano je i dodatno unošenje divljači u lovišta, kao i stručno usavršavanje lovočuvara.

Veća ulaganja u infrastrukturu, kažu, nisu potrebna jer “strani lovci vole netaknutu prirodu i seoske puteve”. Ističu da im smještajni kapaciteti ne manjkaju.

– Savez u svom vlasništvu ima objekte vrijedne više od 10 mil KM, tako da tu problema nema. Nama u privlačenju stranih lovaca problem pravi neizdavanje CITES sertifikata, čime je onemogućeno iznošenje ulovljenog trofeja iz BiH.

Kao dodatne probleme izdvajaju i neusklađivanje naših zakona i propisa sa evropskim.

– Veliki problem je i sve manji broj nekih vrsta divljači, poput zeca. Zbog toga je potrebno da se sprovedu detaljna istraživanja kako bi se utvrdili uzroci. Određena istraživanja već sprovodimo u saradnji sa Veterinarskim institutom dr Vaso Butozan.

Iz Lovačkog saveza RS napominju da imamo mnoge prednosti za lovni turizam. Osim netaknute prirode, izdvajaju se i dozvole za lov na vuka i kormorana koje u Evropi jedino naša zemlja ima.