Džihadisti planirali napad u Prizrenu?

0
18

PRIŠTINA – Osumnjičeni islamski ekstremisti, koji su danas uhapšeni u obimnoj policijskoj operaciji na čitavoj teritoriji Kosova, planirali su da izvedu napad u Prizrenu, tokom održavanja Dokufesta, najznačajnije kosovske kulturne manifestacije, piše prištinska štampa.20140811150957_257778

Kako navode izvori “Ekspresa” i “Blica”, jedan od razloga da su kosovski džihadisti izabrali baš tu kulturnu manifestaciju, jeste što ona ima međunarodni karakter i na nju dolaze gosti iz cijelog svijeta.

Oni su upravo napadom na Dokufest željeli da i cijelom svijetu pokažu prisustvo džihadista na Kosovu.

Mediji u Prištini su , takođe, objavili inicijale i mjesta rođenja uhapšenih terorista, koji su, kao pripadnici Islamske države  Irak i Levant (ISIL) i Fronta Al Nusra, sirijskog ogranaka Al Kaide, učestvovali u ratovima u Iraku i Siriji.

Uhapšeni su, kako se navodi, iz Uroševca, Gnjilana, Peći, Prizrena i Prištine. Većina njih su mlađe osobe. Najstariji je rođen 1961. u Peći, a najmlađi 1994. godine u Gnjilanu.

“Ekspres” saznaje da su neki od uhapšenih iz opštine Kačanik, na granici sa Makedonijom, i da su uhapšeni pripadnici dvije nevladine organizacije.

Najmanje jedno uhapšeno lice je iz NVO “Princip”, islamskog udruženja koje je, na opšte iznenađene, zvanično registrovano kod vlasti u Prištini, a koje je regrutovalo i slalo ljude u rat u Siriji. “Ekspres” dodaje da su među uhapšenima i članovi udruženja “Islamska omladina – Kačanik”, koja nije registrovana.

Prije nekoliko nedjelja, upravo iz udruženja “Islamska omladina – Kacanik” uhapšeni su Iljir Beriša i Jetmir Kučuku. Oni su uhapšeni zajedno sa Sedatom Topjanijem i Burimom Balazijem, i svi su osumnjičeni za terorističku djelatnost.

Izvor/Agencija…Nezavine