Domu zdravlja u Tesliću negativno mišljenje revizora

0
555

Prema objavljenim revizorskim izvještajima Glavne službe za reviziju RS, od četiri revidirana, negativno mišljenje o finansijskim izvještajima za prošlu godinu dobila su tri doma zdravlja u RS.

“Negativno mišljenje o finansijskim izvještajima i usklađenosti dobio je Dom zdravlja Teslić, dok su negativno mišljenje o finansijskim izvještajima i mišljenje s rezervom o usklađenosti dobili domovi zdravlja u Modriči i Ugljeviku”, stoji u reviziji.

Prema ovim podacima, od četiri revidirane zdravstvene ustanove pozitivno mišljenje o finansijskim izvještajima dobio je samo Dom zdravlja u Mrkonjić Gradu, a što se tiče usklađenosti, ovaj dom je dobio mišljenje s rezervom.

“U ovom domu zdravlja su pogrešno iskazani troškovi poreza u iznosu od 102.444 KM, po osnovu pogrešno evidentiranog poreza na dodatu vrijednost u iznosu od 92.753 KM”, stoji u revizorskom izvještaju za Dom zdravlja u Tesliću.

Kada je u pitanju izvještaj o reviziji usklađenosti, za koji je Dom zdravlja u Tesliću takođe dobio negativno mišljenje, između ostalog se navodi da isplate naknada za službena putovanja nisu vršene u skladu s odredbama uredbe.

“Oslobađanje od participacije je vršeno za zaposlene u Domu zdravlja, a za članove njihove uže porodice odobravano je 50 odsto popusta, iako ne pripadaju kategorijama lica oslobođenih od participacije”, stoji u izvještaju.

Đurađ Trivunović, direktor Doma zdravlja “Sveti Sava” Teslić, rekao je da su nakon kontrole utvrđene određene nepravilnosti.

“Po mom mišljenju, a i po mišljenju revizora, nepravilnostima su najviše doprinijeli nezavršeni poslovi i sprovođenje javnih nabavki, gdje su oni utvrdili da je 90 odsto nabavki u finansijskom smislu sprovedeno direktnim sporazumima i da je bilo drugih nepravilnosti, cijepanja ponuda, odnosno javnih nabavki”, kazao je Trivunović.

Dodao je da su dobili plan mjera koje je utvrdila revizija, kao i preporuka, te bi u narednom periodu trebalo da otklone sve nepravilnosti.

Izvor: Nezavisne