Dodik: Ne smiju se stvarati kolektivne percepcije – nisu svi muslimani teroristi

0
47
Srbi, Bošnjaci i svi ostali građani Republike Srpske treba da se zajedno založe za očuvanje mira i međusobnog poštovanja i uvažavanja, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS, u svjetlu nedavnih terorističkih napada i ekstremističkih aktivnosti u Francuskoj i NJemačkoj.
Milorad Dodik - Foto: RTRS

Milorad DodikFoto: RTRS

Ukazavši na rastuće antimuslimansko raspoloženje u Evropi, Dodik je apelovao na političke lidere i građane u Evropi da učine sve da se strasti smire i život vrati u normalu.

“Bez obzira na to što većina pripadnika tih terorističkih militantnih grupa dolazi iz radikalnog islama, jasno poručujem da svi muslimani nisu teroristi i u tom pogledu treba smiriti strasti u smislu stvaranja bilo kakvih kolektivnih percepcija i osuda”, zaključio je Dodik.

Dodik je osudio svaki oblik ekstremizma, terorizma i nasilja i poručio da je RS stabilna, te da agencije RS u saradnji sa ostalim agencijama iz BiH zajedno rade kako bi bila očuvana bezbjednost svih građana.

“Građanima Republike Srpske poručujem da treba da imamo potpunu toleranciju prema različitim vjerskim grupama i da zajedno gradimo i očuvamo mir koji je neprikosnoven”, rekao je Dodik.

Upozorio je da će se svako ko krši zakon suočiti sa posljedicama i da neće biti tolerisan bilo kakav oblik ugrožavanja javnog reda i mira i bezbjednosti građana.

“Svako u BiH treba učiniti sve da se spriječe bilo kakve mogućnosti sukoba i da se svi odreknu podrške bilo kakvim radikalnim i militantnim pokretima i pojedincima i da na taj način svi zajedno usmjerimo snage da se eliminiše bilo kakva opasnost izvođenja terorističkih napada”, rekao je on.

Dodik je poručio da u Republici Srpskoj nema vidljivih pokazatelja i aktivnosti koji bi ukazivali na to da bi bezbjednost i mir mogli biti ugroženi.

“I u tom pogledu sam kao predsjednik Republike Srpske apsolutno spreman da učinim sve što je potrebno sa našim agencijama da se dodatno i preventivno djeluje, a da stanovništvo bude spokojno”, rekao je Dodik.

Nezavisne