19/02/2018 15:06
NAJNOVIJE VIJESTI
Xiaomi će uskoro vladati tržištem telefona?

Xiaomi će uskoro vladati tržištem telefona?

Prvo mesto na listi najprodavanijih smartfona u Kini zauzeo je nepoznati lokalni proizvođač Xiaomi, potisnuvši sa čela giganta Samsung, a prodaje I do 15.000 smartfona za dve sekunde!

xiaomi-mi3

Firma, osnovana tek pre četiri godine, ostvarila je ogroman rast. Na najvećem svetskom tržištu je prodala 15 miliona pametnih telefona, ostvarila rast na godišnjem nivou od 240 odsto i tržišni udeo od 14 odsto. Ipak treba pomenuti da razlike ostaju tesne. Više od deset odsto tržišnog udela imaju potisnuti južnokorejski Samsung i druga tri kineska proizvođača – Lenovo, Yulong i Huawei. Brzi rast koji je ostvario Xiaomi, geografski je veoma jednosmeran. Kompanija prodaje 97 odsto svoje produkcije upravo na kineskom tržištu. Međutim, kako navodi CNN Money to neće dugo biti tako.

Već prošle godine je kineski proizvođač preoteo Googlu menadžera Hjuga Bera, koji od njega treba da napravi globalnog igrača. Kao prvi cilj ekspanzije označena su gusto naseljena tržišta u razvoju, kao što su Indonezija, Meksiko, Rusija, Tajland ili Turska. I na ta tržišta namerava da se probije na isti način kao i na domaćem – niskom cenom. Ona se kod modela Xiaomi koji, prema kritičarima, imaju upadljivu sličnost sa Apple iPhone uređajima, kreće oko 130 dolara, što je jedva malo više od zbira cene rada i materijala. Upravo to osnivač, vlasnik i direktor firme Lei Džun smatra ključnim elementom svog poslovnog modela.

Naš biznis model je sličan Amazonu. Naše hardverske proizvode prodajemo sa veoma malim maržama, tako da su naše cene trećina Eplovih. Dobit ostvarujemo zahvaljujući plaćanju sadržaja i usluga”, rekao je Lej ranije u razgovoru za pomenuti portal. Prema poslednjim informacijama Xiaomi je kompletnu pošiljku Mi 3 uređaja od 15.000 komada u Indiji rasprodao rekordno brzo – za dve sekunde!

Iako je izgubio prvo mesto na kineskom tržištu, Samsung ne mora da brine o svojoj poziciji najprodavanije globalne marke smartfona. U drugom tromesečju ove godine on je prodao 74,3 miliona smartfona, što je više od četvrtine pametnih telefona prodatih u tom periodu na celom svetu.

IZVOR/Mondo.rs

Facebook Comments

Comments

comments

About Teslić Online

Teslić Online je portal, kreiran od strane mladih entuzijasta u cilju stvaranja kreativnih sadržaja koji bi služili svim građanima Teslića, ali i šire. Portal takođe prikuplja sve informacije korisne za krajnje korisnike, objedinjuje na jednom mjestu i prezentuje na najkvalitetniji način. Teslić Online nastoji izgraditi jedinstvenu prepoznatljivost, na način, da će stvoriti prostor za sve izvore informacija. Takođe želimo koristiti svim građanima Teslića a i šire, ne propagirajući samo određene izvore informacija, već naprotiv, izgraditi raznolikost izvora informacija i time dati mogućnost, svim našim korisnicima da sami donesu sud o temi ili temama.
Download Free Premium Joomla Templates • FREE High-quality Joomla! Designs BIGtheme.net