Teslić – Farma svinja Mirka Smiljića iz Donjeg Ruževića 

0
1923

U narednom prilogu govorimo o Mirku Smiljiću iz Donjg Ruževića kod Teslića koji se 15 godina bavi svinjogojstvom. Od vrlo skromnih početaka, danas se svrstava u najveće proizvođače svinjskog mesa na prostoru teslićke opštine.

Mirko Smiljić iz Donjg Ruževića kod Teslića danas važi za jednog od najvećih i kako to mnogi kažu najozbiljnijeg poljoprivrednog proizvođača na prostoru teslićke opštine. Proizvodnju svinjskog mesa začeo je odmah poslije 2000. godine, a ono što ga posebno odvaja u odnosu na druge proizvođače je to što ima zaokružen ciklus proizvdnje, odnosno uz svinjogojstvo bavi se i proizvodnjom ratarskih kultura, tj. hrane za svinje.
Mirko Smiljić je jedan od 15 proizvođača svinjskog mesa na prostoru teslićke opštine. Samostalni stručni saradnik za savjetodavni rad u poljoprivredi pri opštinskoj upravi Novica Trivunović smatra da ovaj vrijedni domaćin može da posluži za primjer kako treba organizovati proizvodnju. Kaže da su potrebe za svinjskim mesom na prostoru teslićke opštine daleko veće u odnosu na postojeću ponudu, pa stoga opština, pored ostalog, stimuliše i ovu djelatnost, godišnje izdvajajući 20 do 30.000 KM u vidu podsticaja.
Iako je zadovoljan rezultatima posla kojim se bavi, Mirko Smiljić kaže da je dosegao nivo proizvodnje koji odgovora njegovim potrebama i mogućnostima. O proširnjeu za sada ne razmišlja, jer bi svaki veći obim, kako reče, zahtijevao više smještajnog prostora, odnosno građenje novih objekata, ali i veće površine zemlje za proizvodnju hrane, što svakako nebi bilo jednostavno obezbijediti.
K3