Bez vrtićkih grupa u teslićkim naseljma Pribiniću i Đuliću

0
1709

TESLIĆ – Javna predškolska ustanova “Palčić” iz Teslića nije u mogućnosti da i ove godine organizuje vrtićke grupe u prostorijama osnovnih škola u Pribiniću i Đuliću, za šta je u okviru projekta “Socijalizacija djece u ruralnim područjima” dobila saglasnost resornog ministarstva, rekla je direktor obdaništa Sandra Prpoš.

Prpoševa je na današnjoj konferenciji za novinare istakla da ove godine, uprkos velikoj zainteresovanosti roditelja sa tog područja, nisu naišli na razumijevanje direktora osnovnih škola “Stevan Dušanić” u Pribiniću i “Ivo Andrić” u Đulićima da se u okviru njihovih objekata organizuju vrtićke grupe.

– Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske bilo je jasno u svom dopisu da u potpunosti podržava projekat i da škole mogu samostalno donositi odluke o učešću, poštujuću svoju organizaciju rada i najbolji interes djeteta, kao osnovno načelo definisano Programom predškolskog vaspitanja i obrazovanja – kaže Prpoševa.

Ona je dodala da je nedavno imenovana na mjesto direktora obdaništa i da pretpostavlja da je riječ o političkom uticaju na rukovodstvo navedenih škola.

– Nejasno je zašto su nijemi na poslate zahtjeve i nemaju razumijevanja za potrebe djece i roditelja. Ovo /konferencija za novinare/ je jedini način da upoznamo roditelje i javnost o navedenom problemu – poručila je Prpoševa.

Predsjednik Upravnog odbora Javne predškolske ustanove “Palčića” Branka Jotanović navodi da djeca iz Pribinića i Đulića zbog udaljenosti nisu u mogućnosti da dolaze u centralni objekat.

Ona je podsjetila da su prethodne godine vrtićke grupe naišle na dobar odziv u teslićkim naseljima Pribinić, Đulići, Čečava, Blatnica i Kamnica, da su grupe organizovane u učionicama koje su opremljene za tu namjenu projektima resornog ministarstva i lokalne uprave, da su se održavale u vremenu kada i redovna nastava, te da škole zbog njih nisu imale dodatne troškove.

Direktor Osnovne škole “Stevan Dušanić” u Pribiniću Olivera Jotanović nije odgovarala na poziv, dok direktor Osnovne škole “Ivo Andrić” u Đuliću Brano Peulić nije htio dati komentar.

Javna predškolska ustanova “Palčić” iz Teslića trenutno ima 170 korisnika.

Srna