SAOPŠTENJE IZ OPŠTINSKOG KRIZNOG ŠTABA

0
1147

images

Padavine koje su u Tesliću počele juče oko 14 časova, uzrokovale su pojavu poplava na području opštine Teslić, zbog čega je načelnik opštine danas sazvao sjednicu Kriznog štaba opštine Teslić. Tokom sjednice, date su informacije da su zbog pojačanih padavina povećani vodostaji planinskih potoka, koji su uticali na povećanje vodostaja Velike Usore.

Povećan vodostaj uticao je na izlivanje vode u podrumske prostorije u 21 domaćinstvo na području Šnjegotine, Jasenice, Slatine, Rajševe, Liplja i Vrela. Voda se izlila na više saobraćajnica, što je uzrokovalo prekid ili otežanu putnu komunikaciju na području opštine Teslić. Putna komunikacija bila je privremeno u prekidu na više mjesta iz pravca Teslića prema Jasenici, kao i na području Šnjegotine, Čečave i Liplja.

Na svim prekidima putnih pravaca su odmah djelovale nadležne opštinske službe sa mehanizacijom preduzeća „MG mind“ i lokalnih građevinskih preduzeća, raščišćavanjem saobraćajnica, kako bi se normalizovala putna komunikacija prema listi prioriteta. Aktivnosti na raščišćavanju putnih pravaca su trajale neprekidno tokom noći i današnjeg dana.

Putna komunikacija prema Banja Luci, preko Borja je trenutno u prekidu na području opštine Čelinac. Saobraćaj preko Stanara je takođe obustavljen, jer se voda izlila na saobraćajnicu kod Kulaša. Put prema Doboju preko Federacije BiH je prohodan, ali ne i preko Stanara. Put preko Hatkinih njiva, kao alternativni pravac je prohodan, a službe su spremne za intervenciju u slučaju bilo kakvih prekida.

Napajanje električnim energijom na području opštine Teslić je stabilno, osim u mjesnoj zajednici Rajševa, gdje su oborena dva dalekovodna stuba. Ekipe za sanaciju ovog problema se nalaze na terenu i rade na tome da se ovaj problem što prije otkloni.

Vodosnabdijevanje na području opštine Teslić je uredno, osim u mjesnoj zajednici Rajševa, gdje je došlo do potpunog prekida lokalnog vodovoda. Uslijed prekida vodosnabdijevanja na ovom području nadležne službe su angažovane na dostavljanju pitke vode ove mjesne zajednice putem cisterni za vodu.

Zbog povećanog protoka i zamućenja vode na vodozahvatu, na gradskom području povremeno dolazi do zamućenja vode, ali voda je bakteriološki ispravna. Iz gradskog vodovoda savjetuju da se prije upotrebe otvore slavine, kako bi se instalacije iščistile i voda je spremna za korišćenje. Vodostaj na vodozahvatu se kreće u rasponu između dva i po i tri metra, te ne postoji potreba za proglašavanjem stanje vanredne zaštite od poplava.

Potrebno je naglasiti da na sreću nema civilnih žrtava niti povrijeđenih na području opštine Teslić. Sve krizne situacije građani mogu prijaviti na broj telefona Civilne zaštite opštine Teslić 053/411-539 i Odjeljenja za stambeno-komnalne poslove opštine Teslić 053/411-507. O daljem razvoju situacije, javnost će biti blagovremeno obavještena.