Najskuplji sat na svijetu prodat za 17,7 mil USD

0
1422

Sat glumca Pola Njumena brenda Rolex Daytona prodat je na aukciji za 17.752.500 USD zbog čega je postao najskuplji sat ikada.

Aukcija je održana u Filipsu u Njujork Sitiju. Iako su mnogi očekivali da će ovaj sat oboriti rekord u cijeni, ipak nije se moglo predvidjeti da će to biti najveća ikada isplaćena cijena.

Nadmetanje je trajalo svega 12 minuta, a bilo je i zainteresovanih koji su se za njega borili putem telefona. U aukciji je učestvovalo više od 400 ljudi iz cijelog svijeta.

Čuveni holivudski glumac je ovaj sat dobio na poklon od svoje supruge, glumice Džoan Vudvord i smatran je “svetim gralom” među kolekcionarima satova.

– Mnogi misle da je ovo najbolji sat na planeti – rekao je Džef Hes, kolekcionar Roleks satova.

Njumen ga je uvijek nosio, a potiče iz 1980-ih godina. Kasnije ga je poklonio Džejmsu Koksu, bivšem momku svoje kćerke, 1984. godine, koji je uz savjet advokata odlučio da ga proda. U vrijeme kada ga je dobio na poklon njegova cijena je bila 200 USD.

Do sada najskuplji sat prodat na aukciji bio je Patek Filip 1518 od nehrđajućeg čelika, a izrađen je samo u četiri primjerka. Prodan je prije godinu dana u Filipsu, u Ženevi. RTRS